Facebook

Facebookanställda hade huvudlösenord

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Kunde logga in på användarnas profilsidor

Den tidigare Facebookanställda Katerine Losse avslöjar att företagets personal kunde logga in på användarnas sidor.

Med hjälp av ett universallösenord kunde de enkelt logga in som vilken användare som helst.

I den kommande boken "The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network" berättar Katerine Losse om Facebooks tidiga år och om den grabbiga miljön och urspårade firmafester. Men också om den bristande användarsäkerheten som då rådde på företaget.

Hon kom till Facebook ett år efter att företaget inrett sitt första kontor i Kalifornien och på den tiden var företaget inte direkt Fort Knox. Med hjälp av ett huvudlösenord kunde de anställda ta del av samtliga användares privata mejl och information, skriver Huffington Post.

Minnet enda säkerheten

Losse började arbeta på Facebook 2005 och under sin första dag fick hon lära sig programmet som hanterade alla användares mejl-adresser. Efter det fick hon utan omsvep lära sig huvudlösenordet. Med hjälp av det och användarnas e-postadresser logga in som dem på Facebook och få full tillgång till meddelanden och information. Den enda säkerhetsåtgärden var att de inte fick skriva ner det, utan var tvungna att memorera det.

Losse skriver i sin bok att hon blev häpen:

– De gav mig lösenordet utan en bakgrundskontroll för att kolla så att jag inte är en galen förföljare?  

I en intervju som studenttidningen The Rumpus gjorde 2010 har en annan kvinnlig Facebookanställd vittnat om huvudlösenordet. Enligt henne gick lösenordet, som var en variant av namnet Chuck Norris, enbart att använda med hjälp av företagets internetleverantör.

Nya rutiner

Med tiden har företagets säkerhetsrutiner ändrats. Numera använder sig Facebookanställda av andra inloggningssystem för tekniska ändamål i användarprofilerna. Förutom att slopa det huvudlösenord som Losse berättar om i boken har företaget infört sekretessinställningar som gör att användarna själva kan reglera vad de vill visa om sig själva för sina vänner och främlingar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook