Så skyddar du dig mot kylan

Nu kommer vinterkylan. Förste sergeant Mikael Jellinek vid Livgardet vet hur man gör för att stoppa kylan från att krypa in under kläderna.

Viktigast är att hålla kroppen torr.

– Alla fryser ibland, men om man vet hur man ska klä sig och bete sig så kommer man att frysa betydligt mindre, säger Mikael Jellinek vid Livgardet i Kungsängen.

Skalprincipen

Närmast kroppen ska du ha ett lager som transporterar bort fukten från kroppen och håller dig torr närmast kroppen.

Efter det kommer isoleringslagret som ska vara luftigt för att kunna isolera. Ylle är bra eftersom det även värmer bra trots att det blir fuktigt. Ju kallare det är desto tjockare ska lagret vara. Blåser det ska du också klä dig varmare.

Ytterst har du skalet som ska hålla vind, snö och vatten ute för att hålla det isolerande lagret torrt.

Håll kroppen varm

Det funkar inte att bara ta på den största dunjackan man har samtidigt som man har jeans och sommarskor på sig. Att skydda hela kroppen är viktigt för att hålla sig varm.

Viktigt är också att anpassa klädseln efter vad man ska göra. Rör du på dig ska du ha mindre kläder eftersom kroppen genererar mer värme. Akta dig för att bli svettig eller blöt. Vatten har 25 gånger sämre isoleringsförmåga än torr luft.

I magen

Om du är mätt fryser du mindre. Varm och sockerhaltig dryck är bra att dricka för att få upp värmen i kroppen, till exempel varm choklad. Det som man absolut ska undvika är alkohol, eftersom det sätter kroppens köldskydd ur spel. Man känner sig kanske varmare, men det leder till att blodet och kroppen kyls ned snabbare.

På huvudet

Ett av de viktigaste plaggen är mössan. Eftersom mycket blod cirkulerar genom hjärnan förlorar man mycket värme genom huvudet. Rör du på dig kan du ha en tunnare mössa, medan en tjockare behövs när du står stilla. Undvik att raka dig eller tvätta dig i ansiktet precis innan du ska gå ut. Då försvinner hudens skyddande lager och man löper större risk för köldskador.

Slipp kalla händer och fötter

Vill du slippa frysa om händerna och fötterna så är det viktigt att klä dig ordentligt över hela kroppen. Blodtillförseln till händer och fötter är det första som stängs av när man börjar frysa och det är ett tecken på att man har för lite kläder på sig på hela kroppen.

På händerna

Också för händerna gäller skalprincipen. Varmast håller du händerna med en varm innervante och en vatten- och vindtålig yttervante.

Håll fötterna torra

Även fötterna är viktiga att hålla torra. Om man har ytterskorna på sig på jobbet blir man ofta svettig om fötterna och det kan därför vara en bra idé att byta till torra strumpor innan man beger sig hemåt. Ett alternativ är förstås innerskor.

I övrigt är det ordentliga skor med strumpor och sockor som gäller.

Publisert: