Musikhjälpen

Nu kan du köpa Mona Sahlins Toblerone-kort

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Här är Sveriges mest berömda kontokort.

Mona Sahlins skandalkort auktioneras nu ut - och pengarna går till Musikhjälpen.

– Jag måste dra in mer pengar än Paggans skägg, säger den före detta S-ledaren.

Här är kortet som betalade Sveriges mest omskrivna Toblerone och som till slut fick Mona Sahlin att avgå som vice statsminister.

Det var 16 år sedan. Nu säljer hon det på Tradera.

– Det är ett stycke av 90-talets politiska historia. Det är också en symbol för att jag gått vidare med mitt liv och lämnat det där bakom mig, även det fysiska kortet. Det känns bra, säger Mona Sahlin.

Gav delarna till vänner

Efter att Mona Sahlin offentliggjort sin avgång 1995 klippte hon kortet i två delar. Hon gav delarna till två vänner som stöttat henne under den turbulenta tiden. När hon fyllde 40 gav vännerna tillbaka kortet, denna gång inramat. Sedan dess har tavlan stått hemma i en bokhylla.

– Jag har ofta gått och tittat på det och tänkt, ska jag ha detta i hela mitt liv? När Musikhjälpen frågade om jag ville skänka något tyckte jag att det var ett perfekt avslut på Sahlinaffären. Tavlan har ändå hängt där och samlat damm i 14 år, säger hon.

Mauds aftonklänning

Kortet är nu uppe i över 15 000 kronor. Det kan jämföras med Leif Pagrotskys skägg som också aktioneras ut förmån för Musikhjälpen. Skägget ligger på blygsamma 3 500 kronor.

– Jag blev väldigt förvånad när jag såg hur mycket pengar kortet var uppe i. Men att det är mer än skägget tycker jag är naturligt. Paggan och jag har en liten tävling och jag måste ju dra in mer pengar än hans skägg, säger Mona Sahlin.

Andra fynd är Maud Olofssons aftonklänning för 1 025 och Håkan Hellströms kostym för 11 200.

Vem skulle du vilja se som framtida ägare av kortet?

– Det har jag ingen synpunkt på. Det kan hamna hos någon som tycker det är ett stycke politisk historia eller hos någon mufavdelning som vill bli påmind om den hemska Sahlin.

Kan du tänka dig att byta kortet mot skägget?

– Absolut inte. Jag gillar Paggan men vem vill ha ett gammalt skägg. Hellströms kostym skulle jag däremot kunna tänka mig att byta till mig, säger hon.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikhjälpen

Mona Sahlin