Publicerad:
Uppdaterad:

”Saab säljs till elbilsbolag”

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppgifter till SR: Affären redan i mål

Kan bli kinesiskt för 3,2 miljarder.
Foto: ADAM IHSE
Kan bli kinesiskt för 3,2 miljarder.

Saab kan äntligen vara på väg att bli sålt.

Enligt Sveriges Radio Väst köper elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden upp konkursboet i Saab.

Men från flera håll dementeras uppgifterna.

SR P4 Väst rapporterar att affären redan är i mål.

– Det verkar som att det ska vara klart, men vi är luttrade, sa Trollhättans Stadsdirektör Annika Wennerblom till SR i morse.

Men när Aftonbladet lite senare når Peter Asp, informationschef på Trollhättan stad, förnekar han bestämt att man känner till affären.

– Vi vet ingenting om det här. Konkursförvaltarna hade som mål att bli klara vid månadsskiftet, men är några veckor i från det. Annika Wennerblom tolkade det som att allt var klart, men så är det inte. Det är olyckligt att det blev en feltolkning.

"Är intresserade"

Mikael Östlund, presstalesman för National Electric Vehicle Sweden, säger till TT att de är intresserad av att köpa Saab, men hänvisar all annan information om försäljningen till Saabs konkursförvaltare.

När Aftonbladet når konkursförvaltarna Wistrand och Delphi vill de dock inte bekräfta uppgifterna om att någon affär skulle vara klar.

– Om och när det finns information går vi självklart ut med det, men i dag finns ingen information att lämna, säger en talesperson för konkursförvaltaren.

Ligger bra till

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden har tidigare legat bra till i förhandlingarna. Företaget ska vara berett att betala 1,5–1,8 miljarder kronor för Saab Automobile, exklusive reservdelsbolaget Saab Parts, enligt TT.

företagets hemsida har man lagt upp en kryptisk text där man hyllar Saab:

"Saab Automobile, Trollhättan och Sverige står för innovationskraft och hög teknologisk kompetens. Inom Saab Automobile finns ett utbrett engagemang för framtida lösningar inom transportområdet", lyder texten.

Flera intressenter

Bakom National Electric Vehicle Sweden står holdingbolaget National Modern Energy Holdings med 51 procent av ägandet, registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Bolaget ägs i sin tur av ett annat holdingbolag, China Dragon Base Holdings. Bakom dessa bolag står svensken Kai Johan Jiang som huvudägare, skriver ttela.se.

De resterande 49 procenten ägs av japanska Sun Investment.

Saab Automobile, med dotterbolagen Saab Tools och Saab Powertrain, försattes i konkurs den 19 december förra året. De tre företagens skulder uppgick till cirka 13 miljarder kronor.

Målet från konkursförvaltarna har varit att ett köp av hela konkursboet skulle vara klart före sommaren.

Texten uppdateras.

Publicerad:
Publicerad: