Nyheter

”Beslutet känns som en bluff för att lugna folk”

NYHETER

Så tycker andra utförsäkrade:

Selma Imas, 44, skadade nacken i en bilolycka.
Selma Imas, 44, skadade nacken i en bilolycka.

Selma Imas, 44, Älvsjö

Selma (bilden ovan) är ensamstående med två barn. I en bilolycka skadade hon nacken och kunde inte fortsätta på två jobb. År 2004 sjukskrevs hon och fem år senare utförsäkrades Selma – trots att hennes läkare vill sjukskriva henne och Arbetsförmedlingens utredning visar att hon inte är ­arbetsför.

Enligt Försäkringskassan ska Selma jobba. Därför tvingas hon söka arbete fem dagar i veckan – med svåra smärtor – för att få några pengar.

Gårdagens beslut ger hon inte mycket för.

– Det är bara för att lugna folk och det känns som en ren bluff. Kanske kan det bli ett bättre skydd för de som kommer att bli långtidssjuka men för oss som redan är drabbade betyder det ingenting.

Birgitta Ågren, 49, Gävle

Birgitta Ågren råkade ut för en arbetsskada när hon var 27 år. Med tiden utvecklades den till fibromyalgi och hon är enligt tre läkare helt oförmögen att arbeta. I juni 2010 utförsäkrades hon och nu ska hon enligt Försäkringskassan stå till arbetsmarknadens förfogande. Birgitta fyller snart 50 och tänker önska sig pengar i present för att få ekonomin att gå ihop.

– Det de har gjort nu känns som att det bara är för att det ska se bra ut på pappret, de tänker inte på att det är riktiga människor det handlar om. Man är inne i ett ekorrhjul som det inte går att ta sig ur, man bara ­bollas mellan instanserna.

Ann Reijhell, 41, Järfälla

Ann Reijhell, 41, bor med man och fyra barn i ­Järfälla. Sedan 2006 lider hon av svår utmattnings­depression. Förra våren förlorade hon all inkomst när hon blev utförsäkrad. Läkaren och Arbetsförmedlingen säger att hon inte kan jobba – men Försäkringskassan håller inte med.

– De accepterar inte min sjukskrivning, jag ska ­jobba fast arbetsträning och läkare säger att jag inte kan, säger hon.

Att sjukförsäkringen går tillbaka till den gamla formuleringen får ingen betydelse för henne eller andra i hennes situation.

– Är man inte drabbad är det lätt att tro på vackra ord men det är åt fanders som det är i dag. De struntar fortfarande i oss som är i den här situationen, som är sjuka.

Anette Ivarsson, 48, Karlstad

Anette Ivarsson, 48, i Karlstad blev sjuk för tio år sedan. I november 2010 blev hon utförsäkrad trots att hon hade läkarintyg om ”absoluta hinder för arbete” på grund av bland annat kronisk värk. Men Försäkringskassan tycker att hon ska söka jobb.

– Jag är tvungen även om jag inte klarar det, jag har inte en chans i det här eländet, säger hon.

Jakten på jobb gör tvärtom att hon mår ännu sämre.

– Jag tycker utspelet i går är ett stort steg för Ulf Kristersson, men det betyder inget för de sjuka och utförsäkrade. Det är bara ett spel för ­galleriet, man måste sluta med det här bollandet av sjuka.

Sammanställning: Niklas Eriksson

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

LÄS VIDARE

Långvarig smärta – kan vara fibromyalgi