Jättelyft för S i ny mätning

Ökar 5,6 procentenheter till 29,3 procent

Vilket lyft, Löfven!
Vilket lyft, Löfven!

Med nye partiledaren Stefan Löfven vid rodret lyfter Socialdemokraterna 5,6 procentenheter till 29,3 procent i Ipsos februarimätning. Moderaterna backar samtidigt 3,6 procentenheter till 32,1 procent.

– Nu ser det ut att vara upplagt för match igen säger Ipsos vd Karin Nelson till Dagens Nyheter där mätningen publiceras.

Hon säger att det inte går att slå fast om S lyft är ett resultat av lättnad efter Håkan Juholts avgång eller en Stefan Löfven-effekt.

– Det vi framför allt ser är att de väljare som gick till Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu återvänder till Socialdemokraterna. Vänsterpartiets ökning i januari verkar mer ha varit kopplad till krisen i Socialdemokraterna och inte en Jonas Sjöstedt-effekt, enligt Nelson.

Hon vill inte blåsa faran över för Socialdemokraterna.

– Det har skett en rekyl, men om den är beständig har vi ingen aning om, säger hon i DN.

Tillsammans får de tre rödgröna oppositionspartierna 46,1 procent och de fyra borgerliga regeringspartierna 47,2 procent. KD ökar men hamnar ändå under riksdagsspärren. FP och C går också framåt något medan SD backar.

Skillnaden mellan blocken är den minsta på ett halvår, bara 1,1 procentenheter jämfört med 11,6 procentenheter i november.

TT

Publisert: