Nyheter

Tronarvingen hyllas med ceremonier

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Fredag 24 februari blir en dag full av ceremonier.

Då högtidlighålls tronarvingens födsel av hela det officiella Sverige — och svenska folket.

Här är fredagens hållpunkter.

Före klockan 11.00: Vittnesbekräftelse (Hovet hemlighåller den exakta tidpunkten, men den kommer att ske före konseljen)

Tronarvingen visas upp för fyra vittnen. Närvarande är talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt, riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister. Vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av vittnena, som bekräftar att tronarvingen inte är en bortbyting.

Klockan 11.15 - ca 11.30: Konselj

Vid konseljen — ett regeringssammanträde där statschefen närvarar — kommer kungen att informera regeringen om titel, namn samt vilket hertiginnedöme tronarvingen tilldelas. Närvarande är kung Carl XVI Gustaf och alla statsråd.

Klockan 12.00 - ca 12.50: Tacksägelsegudstjänst

Tacksägelsegudstjänsten Te Deum (latin; betyder "O Gud, vi lovar dig") hålls i Slottskyrkan. Närvarande är den kungliga familjen — dock inte kronprinsessan Victoria och den nyfödda tronarvingen — samt representanter för riksdag, regering, det officiella Sverige och hovet.

Klockan 14.00 - 17.00: Allmänhetens gratulationer

Gratulationslistor där folket kan framföra skriftliga hyllningar till kronprinsessparet och deras dotter ligger framme i Rikssalen på Stockholms slott. Även den diplomatiska kåren får tillfälle att hylla kronprinsessparet via gratulationslistor som ligger framme på Riksmarskalkämbetet under eftermiddagen.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: