Kristersson backar om sjukförsäkring

Av: Carina Bergfeldt, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ulf Kristersson.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) backar.

På DN Debatt i dag skriver han att han ställer sig bakom beslutet om återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen.

”Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring”, skriver han.

Två gånger under 2011 beslutade Riksdagen om att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar, enligt de gamla reglerna. Men i februari 2012 gav Kristersson beskedet att han ändå inte tänkte lägga någon sådan proposition, vilket fick oppositionen att överväga en misstroendeförklaring mot honom.

Men nu backar han.

Omedelbar proposition

I dag kommer regeringen avisera en omedelbar proposition till riksdagen där man föreslår en lagändring om återgång till de gamla reglerna och kristersson skriver själv om beslutet på DN Debatt.

”Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring”, skriver han.

– Det är bra att regeringen, efter hård press, nu backar. Det betyder mycket för dem som drabbas av reglerna, säger MP:s gruppledare i riksdagen, Gunvor G Ericson, till TT.

– Det här var ett viktigt beslut, fortsätter hon.

”Helt rimligt”

Hon hoppas nu att arbetet med att ta fram nya regler för att bedöma människors arbetsförmåga blir brett och inkluderar både oppositionen och arbetsmarknadens parter.

”Det är utmärkt och naturligtvis helt rimligt att regeringen gör som riksdagen vid två tillfällen beslutat. Det kommer att ha stor betydelse för de människor som drabbas av prövningen mot en i det närmaste fiktiv arbetsmarknad som nu görs efter 180 dagar”, säger Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor, i ett pressmeddelande.

Hon skriver att dagens regler får ”helt orimliga konsekvenser” och att de gamla reglerna är mer rättssäkra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN