Estelle, här är Östergötland!

Av: Johanna Hellsten, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt från Kolmården till toppidrott i landskapet

1 av 8
Östergötlands vapen.

Den senaste tronarvingen är knappt mer än född.

Men när hon växer upp har prinsessan ett helt hertiginnedöme att njuta av.

Estelle, här är ditt Östergötland!

Lanskapet Östergötland är minst sagt rikt på svensk historia. Det kanske ännu inte lockar prinsessan Estelle som nu blir sjätte person att bli hertig eller hertiginna av landskapet.

Landshövding Elisabeth Nilsson grät när hon fick beskedet:

– Det blev flera tårar men nu har jag lugnat mig. Det var glädjetårar och du skulle ha hört vilket vrål det blev här på länsstyrelsen, säger hon till Aftonbladet.

Prinsessan Estelle kommer när tiden är inne att välkomnas till Östergötland med ett eget sovrum på Linköpings slott.

– När hon kommer hit ska hon få ett jättefint sovrum, det är bara så vackert och jag ska visa henne alla hemliga rum på slottet.

Kolmården populärt

Linköpings slott grundades redan på 1100-talet och är landshövdningsresidens sedan 1785.

– När hon lärt sig gå lite passar ett besök på Kolmårdens djurpark och ett besök på ett bad i Motala. Det ser ut som ett havsbad men vetter mot Vättern, säger Elisabeth Nilsson.

Även om man tröttnar på att se djur eller bada finns saker att göra i Östergötland, enligt landshövdingen.

– En äldre prinsessa kan vandra runt i Vadstena, se de historiska platserna, titta på glasblåsare, se arbetarmuseet i Norrköping och läsa på universitetet i Linköping.

När det blir dags för konfirmation är ett besök på Vadstena kloster ett givet kungligt inslag. Klostret som planerades av heliga Birgitta, invigdes inte förrän 1384, tolv år efter hennes död.

Det var här som Estelles morbror Carl Philip själv konfirmerades.

Mycket idrott

Det har redan spekulerats om tronföljarens eventuella idrottsintresse. Pappa Daniel ville bli hockeyproffs, men kungaexperten Herman Lindqvist tror att något annat är troligare.

– Vintersporten ligger ju nära till hands. Det finns dessutom skidspår nära Haga slott så det är en lättillgänglig sport för henne. Det känns som en bra gissning med längdskidor, har Lindqvist sagt till Aftonbladet.

Om Estelle brås på sin moster prinsessan Madeleine kanske hästhoppning är att föredra. Där har östgötar som Helena Lundbäck och Malin Baryard haft stora internationella framgångar.

Om lagsport lockar finns kanske framtida favoritlag i IFK Norrköping och Linköpings FC i fotboll eller Linköping HC i hockey.

Östergötland Fun Facts:

Östergötland är det enda landskap som samtidigt haft två olika vapen: östra delen (Östanstång) ett lejon, västra delen (Västanstång) en drake. I slutet av 1500-talet infördes ett enhetligt vapen, Västanstångs, då draken ändrades till en grip med drakattribut.

Tyske stormästaren i schack, Friedrich Sämisch, lyckades under en turnering i Linköping 1969 med konststycket att förlora samtliga sina 13 partier efter att ha passerat tidsgränsen.

De äldsta spåren av människans tillvaro i Östergötland har sitt ursprung från äldre stenåldern, mer än 7 000 år före Kristus. Vid Motala, invid Motala ström, har man funnit ca 200 000 fynd av mänsklig aktivitet i mer än 8 000 år.

Linköpings Långfärdsskridskoklubb (LLK) är Sveriges största långfärdsskridskoklubb som bara är inriktad på långfärdsskridskoåkning.

I Skänninge finns Sveriges äldsta och största torg- och gatumarknad. Hela staden lär bli en enda stor festplats.

I Linköping ser man sig själva som flyghuvudstad med Sveriges enda flygplanstillverkning.

Publicerad: