Nyheter

Reinfeldt: M-raset beror på att Juholt är borta

Av: 

Lisa Röstlund

Fredrik Reinfeldt på besök på arbetsförmedlingen i Helsingborg.
Fredrik Reinfeldt på besök på arbetsförmedlingen i Helsingborg.

NYHETER

Moderaterna har tappat 3,4 procent i opinionsmätningarna.

Fredrik Reinfeldt förklarar raset med att Juholt bytts ut mot Lövfen:

– Det har varit en turbulent tid. Nu synes vi ha de ledare på plats som ska utgöra grund för valrörelsen 2014, säger han till Aftonbladet.

En privat och politiskt kristyngd statsminister anlände under onsdagen till Helsingborg för att göra ett officiellt besök på Arbetsförmedlingen.

Med vigselringen kvar på vänster ringfinger log han och tog i hand med personalen, som han sedan satte sig ner för att diskutera myndighetens roll i att lätta på arbetslösheten.

Därefter fick det samlade pressuppbådet möjlighet att ställa frågor, som till viss del handlade om arbetslösheten – men också om den rad av övriga problem som hopat sig för Moderaterna och statsministern under den senaste tiden.

Moderaterna har tappat mycket i opinion i de senaste mätningarna. Vad beror det på?

– Att vi förmodligen kortsiktigt var lite upplåsta av ett väldigt turbulent läge som nu synes övergår i en normal situation om jag får uttrycka det så, där vi synes ha de ledare för politiska partier på plats som ska utgöra grund för valrörelsen 2014, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Vad menar du var turbulent?

– Håkan Juholt var väl lite turbulent. Jag menar att den turbulensen har påverkat hela opinionslandskapet. Det är väl inte jag som menar utan snarare de som verkligen kan något om opinion som jag läser kloka analyser av.

Underkänner Rädda barnens rapport

Rädda barnens senaste rapport visar att barnfattigdomen ökat i Sverige från 2006 till 2009. Fredrik Reinfeldt uppger att det beror på att ekonomin krympt allmänt under den perioden. Dessutom underkänner han rapporten:

– Den är vänstervriden i sina utgångspunkter. Den föreslår bara bidragssystem som svar på problemen och tar inte heller upp de åtgärder som vi satt in efter 2009.

På frågor om vapenaffären med Saudiarabien, står Reinfeldt fast vid att alliansen gjorde rätt som förlängde det avtal som tecknades av S-regeringen 2005.

– Min utgångspunkt är att det är ett långsiktigt åtagande som Sverige har ingått. Det var skälet till att vi inte aktivt valde att ändra det 2010.

Fredrik Reinfeldt ser personligen inte ut att vilja skärpa lagstiftningen för vapenexport:

– Jag tycker att det regelsystem vi har har fungerat. Det har varit försvarligt givet att Sverige är ett exportberoende land som byggt sin välfärd och rikedom på att handla med andra. Börjar man av olika skäl dra ned på den handeln får det konsekvenser för jobb och välfärdssystem.

Har förtroende för Tolgfors

Förre generaldirektören för Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, Madelene Sandström, går i dag ut och kritiserar Sten Tolgfors för att ha gett en felaktig bild av vad som hänt, och att FOI pressats av Försvarsdepartementet att handla med Saudiarabien. Det kommenterar Reinfeldt så här:

– Sten Tolgfors hade en lång beskrivning av Försvarsdepartementets utgångspunkter i fredags, med hänvisningar till olika uppföljningar som skulle göras, bland annat kopplat till FOI och till det faktum att vi har en förestående granskning i Konstitutionsutskottet som väntar. Så jag har egentligen ingenting annat att tillföra nu.

Hur är ditt förtroende för Sten Tolgfors?

– Jag har förtroende för alla mina statsråd tills annat meddelas, säger han till Aftonbladet.

”Kan bli en bra valrörelse”

På frågan hur han ser på att blocken nu ligger jämnt i opinionsmätningarna säger Reinfeldt:

– Det är två och ett halvt år kvar till nästa val. Val avgörs på valdagen. Det finns goda förutsättningar för att det kan bli en bra valrörelse, säger han.

Enligt Reinfeldt har Socialdemokraterna inte svarat ordentligt på frågor om skatter, bidrag och vilka partiet kan tänka sig regera tillsammans med.

– Ta det från en som vet. Moderaterna har varit i opposition. Vi har blivit jättestora och fina i opinionsmätningar långt ifrån val i frånvaro av besked och som otydliga i regeringsfrågan. Men det är inte då val avgörs. Val avgörs när de börjar ge sina svar tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och när det ställs mot vad vi vill.

– Match kommer att inträffa någon gång sensommaren-hösten 2014.

– Jobb och ansvar för ekonomin blir huvudfrågorna, spår han.

Svarar inte på frågor om privatlivet

Han vill inte svara på frågan hur han mår efter turbulensen som varit sedan det officiella beskedet om separationen från hustrun Filippa.

– Jag har inget annat att säga utöver det som sagts tidigare i det här ärendet.

Publisert: