Cancerlarm får läskjättar att byta recept

avOlof Svensson

Coca-Cola och Pepsi ändrar recepten i hela USA.

Anledningen: myndigheterna vill sätta cancer-stämpel på burkarna.

I Sverige får vi däremot dras med det gamla läskreceptet.

Läskdrickare i USA kan i framtiden se fram emot en 4-metylimidazol-fattigare upplevelse. I alla fall om man köper Pepsi eller Coca-Cola, som innehåller färgämnet.

I Kalifornien måste drycker som innehåller en viss nivå av kemikalien ha en varningsstämpel, liknande den som finns på svenska cigarettpaket. Enligt lagen i Kalifornien innehåller Coca-Cola och Pepsi för mycket 4-metylimidazol. För att slippa att bli stämplade ändrar nu läskjättarna sina recept, skriver Sky News.

Ändras i hela USA

Coca-Cola och Pepsi står för närmare 90 procent av all läskförsäljning i USA. Burkarna med det nya receptet har redan börjat rulla ut i Kalifornien, resten av USA kommer snart följa efter.

– Vi tror inte att det finns någon hälsorisker med det gamla receptet men bad ändå leverantörerna att ändra receptet, säger Coca-Colas talesperson Diana Garza-Ciarlante.

Ändrar inte i Sverige

I en studie gjord på möss och råttor har man kunnat se en förhöjd cancerrisk kopplat till högre halter av kemikalien, enligt branschorganet American Beverage. Däremot finns det inga bevis för att människor skulle påverkas.

Enligt amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food and Drug Administration, skulle man dock behöva hälla i sig 1000 läskburkar om dagen för att få i sig samma mängd av kemikalien som uppvisade cancer hos försöksdjuren.

Varken Coca-Cola eller Pepsi har några planer på att ändra receptet i Sverige eller resten av Europa.