Hemliga mejl avslöjar Bashar al-Assads lyxliv

Köpte ljusstakar och choklad- fondue-set för 100 000 kronor

al-Assad, president i Syrien.
al-Assad, president i Syrien.

Över 8 000 personer har dött i den syriska regimens blodiga nedslag mot oppositionen.

Samtidigt lever härskarfamiljen al-Assad i världsfrånvänd lyx.

Det visar privata mejl som brittiska tidningen The Guardian tagit del av.

På årsdagen av det syriska upproret offentliggjorde syriska oppositionsaktivister 3 000 privata mejl till och från det syriska presidentparet. Enligt The Guardian, som tagit del av materialet, är mejlen äkta.

Oroades över Harry Potter

Korrespondensen tecknar ett porträtt av en världsfrånvänd diktatorfamilj. Medan landet skakades av Assads blodiga tillslag mot oliktänkande var hans närmaste oroade över att inte få tag i senaste Harry Potter-filmen - Harry Potter och dödsrelikerna, del två. Eller ett nytt chokladfondue-set från varuhuset Harrods i London.

Lyx från London

Enligt mejlen spenderar presidentfrun Asma al-Assad många hundratusentals kronor på handgjorda möbler, guld- och pärlbelagda juveler, ljusstakar, dyra gardiner och målningar. Allt skeppas till Syrien.

Men Asma al-Assad har också öga för att fynda. Den 17 juni ber hon sin fixare Soulieman Marouf köpa en vas som kostar närmare 30 000 kronor, eftersom det var rea på Harrods just då. Mejlen visar också att presidentfrun är noggrann med att få tillbaka momsen på de varor som skeppas till Damaskus.

Skickar gärna länkar

Presidenten själv verkar vara mer intresserad av att skicka Youtube-länkar och Itunes-låtar från sin Ipad. Den 5 februari skickade han den amerikanska countrysångaren Blake Sheltons låt "Cuz God gave me you for the ups and downs" till presidenthustrun. Samtidigt kämpade världssamfundet för att få stopp på det eskalerande våldet i staden Homs.

Kärleksfull mot hustrun

I sina kärleksfulla mejl till hustrun avslöjar Bashar al-Assad en nonchalant attityd mot händelserna i landet.

Som svar på ett mejl från presidentfrun i juli skriver Bashar al-Assad: "Det här är den bästa reform ett land kan ha, låt oss anta den i stället för de där skräplagarna om partier, val och media."

Publisert: