Kim Jong-un tar med sig nudelmaskin till toppmötet

1 av 2 | Foto: STR / AFP KCNA VIA KNS
Kim Jong-Un.

avSimón Bustamante

NYHETER

I veckan hålls det första toppmötet mellan Sydkorea och Nordkorea på över ett decennium.

Det här blir första gången som Moon Jae-in och Kim Jong-un träffas – och förväntningarna på vad mötet ska leda fram till är skyhöga.

Som ett tecken på välvilja kommer Kim Jong-un ha med sig en nudelmaskin – för att garantera middagsgästerna färskast möjliga nudlar, rapporterar CNN.

Inför det första toppmötet mellan Syd- och Nordkorea på över ett decennium har den sistnämndas ledare Kim Jong-un lovat att det inte kommer genomföras fler kärnvapen- och robottester.

Häromdagen stängde Sydkorea av sina propagandasändningar vid gränsen, som pumpat ut allt från nyhetssändningar till koreansk popmusik i riktning mot Nordkorea.

Förväntningarna på toppmötet i veckan är därför skyhöga – och det här blir första gången som Sydkoreas ledare Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-un träffas för första gången.

Mycket symbolik i middagsmenyn

Nu har Sydkoreas administration offentliggjort middagsmenyn som kommer serveras efter toppmötet – där nästan varje rätt bär på en symbolisk innebörd.

Moon Jae-in blir den tredje sydkoreanske presidenten som bjuder in till toppmöte med Nordkorea – och därför kommer middagsgästerna serveras en maträtt från Jae-ins och hans företrädares hemstäder.

Mat gjord på varor från hela Koreahalvön kommer att förtäras – bland annat grönsaker till rätten bibimbap som skördats i den ökända demilitariserade zonen som skiljer de två länderna ifrån varandra.

Nordkoreansk chefskock på plats

Huvudrätten lär bli naengmyun, en nudelrätt älskad över hela Koreahalvön – och enligt CNN finslipad till perfektion av nordkoreanerna.

Som ett tecken på välvilja kommer Kim Jong-un därför ha den nordkoreanska restaurangen Okryu Gwans chefskock på plats – tillsammans med en nudelmaskin för att garantera middagsgästerna färskast möjliga nudlar.

Även en koreansk version av den schweiziska potatisrätten rösti kommer att serveras – som en nickning till Kim Yong-uns år som student i Schweiz.

Till dessert kommer det bland annat serveras mousse gjord på mango. Enligt den sydkoreanska administrationen ska den tropiska frukten symbolisera vårens och nystartens kraft.

Därför är Korea delat 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea