Minst elva migranter omkomna utanför Libyen

avTT

Publicerad:

Den libyska kustbevakningen har bärgat kropparna efter elva människor som har drunknat utanför det afrikanska landet i samband med att de försökte fly över Medelhavet till Italien.

Fler än 80 personer som fanns i båten överlevde olyckan, och dessa fördes tillbaka till Libyen, säger kustbevakningens talesperson Ayoub Qassem.

Migranterna kom från olika afrikanska länder söder om Sahara, enligt Ayoub Qassem.

De flesta afrikanska migranter som söker sig till Europa har rest den farliga vägen via Libyen. Nationen har varit ett nav för flyktingsmuggling, eftersom landet efter diktatorn Muammar Gaddafis fall är i stort sett laglöst och överfarten till Italien är relativt kort. Men antalet migranter som försöker nå Europa denna väg har ändå minskat sedan i juli förra året då de libyska myndigheterna med stöd av Italien ökade trycket mot människosmugglare i Libyen.

Dessutom har Internationella migrationsorganisationen (IOM) sedan början av förra året flugit tillbaka omkring 25 000 migranter från Libyen till deras olika hemländer.

Omkring 5 330 migranter har tagit sig från Libyen till Italien hittills i år. Det är en minskning med 85 procent jämfört med samma tid förra året, enligt Italiens inrikesdepartement.

Över 3 000 människor drunknade då de försökte fly över Medelhavet under 2017, enligt IOM.

Publicerad: