Östrogen kan bota cancer i prostatan

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk upptäckt kan hjälpa tusentals män

Det kvinnliga könshormonet östrogen kan bli botemedlet - mot prostatacancer.

Svenska forskare har tidigare hittat en "östrogenmottagare" i prostatan. Nu vet man också att det kan hindra cancer från att bryta ut.

BOTEMEDEL Svenska forskare har upptäckt att det kvinnliga hormonet östrogen kan hindra prostatacancer från att bryta ut, vilket innebär att den drabbade inte behöver opereras.

Prostatacancer är den vanligaste tumörsjukdomen bland män. Varje dag får mellan 10 och 15 svenska män beskedet att de drabbats av prostatacancer. Det är vanligare med prostatacancer bland män än med bröstcancer bland kvinnor.

Östrogenets roll kartlagd

Forskarna vid forskningsparken Novum i Huddinge har nu för första gången klarlagt det kvinnliga könshormonet östrogens roll i männens prostatakörtlar, skriver Svenska Dagbladet.

- Det har länge varit känt att östrogen påverkar både uppkomsten av och skyddet mot prostatacancer. Men ingen har hittills kunnat förklara vilka mekanismer som styr denna gåtfulla dubbla effekt, säger professor Jan-Åke Gustafsson, ledare för Novum-gruppen, till SvD.

Det finns två olika "mottagare" av östrogen i prostatan. De kallas "alfa" och "beta". De svenska forskarna genmanipulerade möss och tog bort beta-mottagaren. Av dessa möss fick 80 procent förstadiet till prostatacancer redan inom ett år.

- Det tyder på att beta-receptorens uppgift är att skydda mot onormal tillväxt av prostatavävnaden som kan leda till tumörer, säger Jan-Åke Gustafsson till SvD.

Östrogenlika substanser som aktiverar beta-receptorerna skulle därför i framtiden kunna fungera som läkemedel mot prostatacancer.

Per Otteskog, forskare och vd för bioteknikföretaget Karo Bio i Huddinge, som arbetar nära Novum med att ta fram nya läkemedel, säger:

- Det är väldiga problem med framför allt hjärt- och kärlsjukdomar när man tillför östrogen till män. Impotensproblemet finns också.

- Ett läkemedel mot prostatacancer ligger därför långt fram i tiden. Minst fem år, kanske mer, säger Per Otteskog.

Per-Iwar Sohlström

Publicerad: