Publicerad:
Uppdaterad:

Pappan: Det var jag som dödade Hana

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
STÖDER SARA Efter förhandlingarna i Stockholms tingsrätt i går fick huvudvittnet Sara blommor av flera åhörare. - Hon är modig. En förebild för andra tjejer. Vi vill ge henne vårt stöd, säger Zilan Barzingi, 20 år, och Katarina Falck, 18 år.

- Jag sköt henne med två skott.

Det berättade Hanas pappa i går i en video som visades i Stockholms tingsrätt.

Lillasyster Sara skakade sakta på huvudet.

Iklädd en ljusblå brokig skjorta gav den 44-årige pappan, som bor i Irak, sin version av mordet via en video. Han berättade att problem med familjen lett till konflikter med frun och att han inte längre ville bo i Sverige.

I irakiska Kurdistan accelererade bråken med döttrarna. Han försökte ge råd - med de lyssnade inte.

- Jag är fri, sa hon, och gör som jag vill, berättar pappan om Hana.

Detta ska ha gjort honom så aggressiv att han tog upp pistolen och sköt henne med två skott. När han märkte att hon fortfarande levde sköt han en gång till.

Pappan berättade också att hans fru och dottern Sara besökt honom i häktet i Kurdistan och begärt en miljon dinarer samt under hot krävt att han skulle skriva över huset på frun.

Motivet var oklart eftersom vissa partier av videon var ohörbara för tolken, som då fick hjälp av den äldre farbrodern. Han har inte tidigare velat prata svenska i rätten.

Vittnade om Saras trovärdighet

Socialsekreterare Sonja Eriksson vittnade om hur Sara och mamman ringt henne tre gånger efter mordet.

De var oroliga för de fem syskonen som var kvar i Sverige med farfadern och två fastrar. De ville inte att barnen skulle åka till Irak.

Vid ett hembesök berättade Sonja Eriksson för de vuxna om mordet på Hana.

- De reagerade överhuvudtaget inte, vilket förvånade mig. Jag fick en känsla av att en faster redan visste om det, berättade hon.

Hon tyckte att Sara gjort ett trovärdigt intryck. Det vittnade också två poliser från Interpol om, som Sara talat med efter mordet.

Tilltrasslat vittnesmål

Den taxichaufför som vittnade till farbrödernas förmån trasslade till det för sig.

Via ett videoinspelat polisförhör från ambassaden i Irak berättade han var bröderna befann sig när Hana mördades: vid ett tillfälle var de inne i bilen när de hörde tre skott, vid ett annat stod de ute på gatan.

I hans vittnesmål från domstolen i Irak står ingenting om några skott.

"Jag vill ge Sara mod"

Vid slutet av rättegångsdagen fick Sara blommor av åhörarna.

- Jag vill ge Sara mod så att hon känner att andra invandrarkvinnor är med henne, sa en av dem.

- Hon är modig. Många invandrartjejer har samma problem, men man talar inte om det, sa Zilan Barzingi, 20, som tillsammans med kompisen Katarina Falck köpt röda rosor.

detta har hänt

Ylva Bergman

Publicerad:
Publicerad: