Curmans fallskärm: 3,3 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den sparkade vd:n Maria Curman går knappast lottlös från Sveriges television.

Med en månadslön på 140 000 kronor och en fallskärm som motsvarar två årslöner får hon 3 360 000 kronor.

- Jag är emot denna vinnarkultur och emot fallskärmar av alla de slag, säger Mats Ekdahl ledamot i SVT:s styrelse.

Beskedet om att SVT:s vd Maria Curman får sparken slog ned som en bomb i nyhetsfloden i morse. Samtidigt prasslade det till rejält i Curmans privata plånbok.

Formellt avgår Maria Curman som vd för SVT på måndag. Beslutet fattas på ett extrainsatt styrelsemöte. Samtidigt tvingas styrelsen kvittera ut ännu en ekonomiskt tung fallskärm till en av SVT:s chefer. Drygt 3,3 miljoner kronor, pengar som berövas tv-tittarna.

Styrelseledamoten Mats Ekdahl säger att han inte känner till detaljerna kring Curmans fallskärm, men att han tror att det fortfarande finns en chans att påverka den.

Weiss avstod från fallskärm

Lars Weiss, som var aktuell för tjänsten som högsta chef för SVT, avstod från möjligheten att utlösa sin fallskärm på 3,8 miljoner kronor sedan hans skalbolagsaffärer i mångmiljonklassen avslöjats. Han fattade beslutet efter att bland annat statsminister Göran Persson i hårda ordalag avrått honom från att lösa ut fallskärmen.

Tidigare programchefen Mikael Olsson avslöjades med att ha struntat i kvarskatten, vilket resulterat i en skuld hos kronofogden på 270 000 kronor. Också han har en fallskärm på drygt 3,3 miljoner kronor, som SVT:s styrelse hittills vägrat att betala ut.

- Jag är övertygad om att vi i styrelsen kan påverka den här fallskärmen som Maria Curman har, säger styrelseledamoten Mats Ekdahl.

”Måste få ordning på torpet”

- Men det är ingen lätt sak att sitta i styrelsen för Sveriges television. Nu gäller det att få ordning på torpet och vi har ett batteri med problem som vi måste ta itu med, säger Mats Ekdahl.

Det är inte heller första gången som det stormar kring hennes person. Det är heller inte första gången hon inkasserar fallskärmar efter att ha tvingats bort från en chefspost.

Redan 1992 tvingades hon lämna tjänsten som vice vd för läromedelsförlaget Liber, också då med två årslöner i bagaget.

Claes Thunblad

Publicerad: