Nyheter

Hon var unik som skådespelerska

NYHETER

Vännerna minns Margaretha Krook

Skådespelerskan Margaretha Krook är död.

Den folkkära skådespelerskan avled i går kväll efter en kort tids sjukdom.

Margaretha Krook blev 75 år gammal.

- Jag saknar henne väldigt mycket. Hon var en fantastisk skådespelerska och en mycket kraftfull människa, säger vännen, författaren och regissören Hans Alfredson till aftonbladet.se.

Margaretha Krook läste in det nya året 2000 på skansen vid millennieskiftet.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Dramatens chef Ingrid Dahlberg bekräftade i förmiddags för aftonbladet.se att Margaretha Krook avled på ett sjukhus i Stockholm sent i går kväll.

- Hon var sjuk en kort tid bara. Hon var en av våra absolut största skådespelerskor. Hon spelade de stora, expressiva kvinnorollerna. Gertrud Stein, Mutter Courage, Maria Callas, alla de här stora rollerna, säger Dahlberg.

En av dem som kände Margaretha Krook bäst var Hans Alfredson och deras sammarbete har starkt bidragit till bilden av Margaretha Krook som en mycket mångsidig skådespelerska.

Hon var primadonnan i flera Hasse & Tage-revyer och tillsammans medverkade Hasse och Margaretha i otaliga filmer och revyer, "Picassos äventyr" (1978), "Släpp fångarne loss, det är vår" (1978) och "Tingel Tangel", för att nämna något ur skörden.

- Jag saknar henne väldigt mycket. Det här är en stor förlust, säger en märkbart tagen Hans Alfredson.

”Kunde spela allt”

- Hon var en fantastisk skådespelerska som kunde spela allt ifrån mycket tunga karraktärsroller till enklare revynummer och sånt. Privat hade hon en enorm integritet och var en mycket kraftfull människa. Det här är mycket tungt, säger Alfredson.

Vännen och skådespelerskan Yvonne Lombard fick beskedet att Krook är död i förmiddags. 1948 studerade de tillsammans på Dramatens elevskola, i elevkullen ingick även Max von Sydow. Sedan dess har de varit vänner.

- Vi blev väldigt goda vänner, Margaretha och jag. Vi har träffats hemskt mycket och hållit telefonkontakt. Man hinner ju inte ses så mycket när man håller på med teater, men man ringer desto mer, säger Lombard till aftonbladet.se.

"Hon var unik som skådespelerska"

- Som skådespelerska var hon unik, hon var ju suverän, oslagbar på scenen.

Dramatenchefen Ingrid Dahlberg ger en tydlig bild av Margaretha Krooks rika skådespelarkarriär.

- Bara på Dramaten har hon spelat ett 60-tal roller. Sedan har hon ju spelat på andra teatrar också, och arbetat mycket med film och tv också, säger Ingrid Dahlberg.

Margaretha Krook som människa:

- Som människa hade hon stor integritet och var svår att komma nära. Jag gjorde det några gånger.Hon hade en liten krets vänner och höll sig mycket för sig själv, säger vännen Yvonne Lombard.

Margareta Krook har under sin långa skådespelarbana tolkat många oförglömliga roller och har bland annat tilldelats Teaterförbundets guldmedalj "för utomordentlig konstnärlig gärning" år 1998.

Nyårsklockan i tv

Sedan 1997 satte hon sin prägel på det svenska nyårsfirandet genom att i tv:s direktsändning läsa Tennysons dikt "Nyårsklockan" på Skansen.

Inför nyåret 2001 hade hon drabbats av lunginflammation. Trots det insisterade hon på att läsa dikten inför folkmassorna på Skansen.

- Det finns ju penicillin nuförtiden, sade hon till Aftonbladet då.

Colin Nutley: Hon var ju enorm

Den sista film Margaretha Krook medverkade i var Colin Nutleys "Gossip".

- Jag höll på att filma då jag nåddes av beskedet nu på förmiddagen. Det kom som en chock, säger Colin Nutley.

Under inspelningarna av "Gossip" tog Margaretha snabbt rollen som den trygga modern i skådespelartruppen. Colin imponerades stort av hennes rutin.

- Hon var ju en enorm, en fantastisk skådespelerska - en svensk ikon. Jag är en mycket lycklig man som har fått arbeta med henne, säger Colin Nutley till aftonbladet.se.

Örjan Ramberg: Vi sågs nästan varje dag

Skådespelaren och Dramatenkollegan Örjan Ramberg sågs nästan varje dag. Förutom att de var kollgor var de dessutom också grannar. Tillsammans medverkade de i en pjäs som Radioteatern har spelat in under året, och som Margaretha Krook spelade huvudrollen i. Ramberg beskriver Krook som en "grandios kvinna".

- Men hon månade om enkelhet, trots att hon gjorde märkliga kvinnoporträtt, säger Ramberg till TT.

Designern Camilla Thulin, som jobbade ihop med Krook i bland annat Tingel Tangel på Tyrolen och nu senast i filmen Gossip, talar om landssorg.

- Hon brukade ringa till mig och rådfråga mig när hon skulle köpa päls. Det var vårt gemensamma intresse: minkpälsar och chanelskor.

- Hon har betytt så mycket för så många. Det är landssorg, säger Camilla Thulin.

Margaretha Krook var född 1925. Hon blev 75 år gammal.

Claes Thunblad, Maria Saving

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter