Erdogan: ”Ska krossa de som gör motstånd”

Nu fortsätter turkiska plan att bomba syriska Afrin och markstyrkor har gått in i syrien. rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drain kallar till möte för FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen.

– Det här är en nationell kamp. Vi kommer att krossa de som gör motstånd, säger president Erdogan i ett tal i Bursa-provinsen enligt AFP.

Tio personer dog och 24 personer skadades i lördagens attacker enligt kurdiska YPG. Krigsplan cirklar som bäst över staden och flera byar runt omkring har förstörts. Det är än så länge inga direkta strider mellan turkiska styrkor och YPG utan enbart skärmytslingar, säger talespersonen Rojhat Roj.

Syriska människorättsobservatoriet säger att åtta civila, inklusive ett barn har dött i bombräder mot Afrin under söndagen.

Boende i Afrin gömmer sig i sina hem och söker skydd, enligt en civil kurdisk tjänsteman. Pro-turkiska rebeller har också börjat gå in i Afrin, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

– Min fyraårige son är skräckslagen varje gång han hör ljudet av ett flygplan. Vilket brott har han begått, så att han måste leva i skräck?, säger Nisrin, en mamma i staden.

En död och flera skadade i raketattacker mot Turkiet

YPG kommenterar situationen med att "vi har inget val än att slå tillbaka", rapporterar Reuters.

Under söndagsmorgonen avfyrades fyra raketer från den syriska sidan som nådde Kilis vid Turkiets södra gräns och skadade hus, skriver statliga nyhetsbyrån Andalou.

Senare kommer nya uppgifter om att 32 personer skadats och en dött i en raketattack i en turkisk gränsstad i Hatay-provinsen. Två av de skadade är svårt skadade, säger staden Reyhanlis borgmästare Huseyin Anverdi till tv-kanalen NTV.

Turkisk militär vi gränsen.
Turkisk militär vi gränsen.

Markstyrkor har korsat gränsen

Turkiet uppger att man har besvarat attacken med artillerield och AFP:s korrespondent i Afrin rapporterar att plan bombat västra delarna av området tidigt på söndagen.

Turkiska markstyrkor har under söndagen gått över gränsen till Syrien i offensiven mot kurdiskdominerade Afrin. Enligt turkiskt statskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia avancerar styrkorna sida vid sida med turkiskstödda rebellstyrkan Fria syriska armén (FSA).

– Om Gud vill kommer denna operation att vara avslutad inom kort, säger president Erdogan han i ett tal i den turkiska provinsen Bursa enligt AFP.

Frankrike kallar till FN-möte

Med anledning av helgens uppblossade strider kallar nu Frankrike till möte i FN:s säkerhetsråd.

– Frankrike är väldigt oroat över situationen i Syrien och den brutala försämringen av situationen där säger utrikesminister Jean-Yves Le Drain i ett uttalande.

Han varnar för en humanitär katastrof och har också varit i kontakt med sin turkiska motsvarighet.

Syriens Assad kallar Turkiets offensiv ”ett stöd för terrorismen”:

– Den brutala aggressionen på den syriska staden Afrin kan inte separeras från den turkiska regimens policy om Syrienkrisen sedan dag ett, vilken huvudsakligen bygger på att stötta terrorism och terrororganisationer, säger Assad i ett uttalande via den statliga nyhetsbyrån SANA:

Publisert:

LÄS VIDARE