Skanska vinstvarnar – säger upp tusentals

Foto: Janerik Henriksson/TT
Skanska pressas av svag marknad. Arkivbild.
NYHETER

Byggbolaget Skanska flaggar för en lägre vinst.

Bolaget pressas bland annat av en svag marknad i Europa, och ska nu säga upp 3 000 anställda.

Men i Norden går det bra.

Bolaget gör en nedskrivning av byggenheterna med 1 miljard kronor och tar utöver det kostnader för omstruktureringar på 100 miljoner kronor, vilket belastar resultatet för fjärde kvartalet. Även 2018 påverkas negativt med 600 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Skanska påbörjade under hösten en översyn för att öka lönsamheten. De nordiska marknaderna är fortsatt starka. Inom bostads- och kommersiell fastighetsutveckling är marknaderna god och ambitionerna att växa kvarstår, slår bolaget fast.

Men på andra ställen har man problem.

Ledningen har beslutat att omstrukturera byggenheterna i Polen, lämna energisektorn i USA, fokusera på kärnverksamheten i Storbritannien och anpassa verksamheten i Tjeckien till en tuffare marknad.

Ska leda till besparing på en miljard kronor

Uppsägningen av 3 000 personer ska leda till kostnadsbesparingar på en miljard kronor.

"Rörelseresultatet för helåret 2017 beräknas bli cirka 5,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en vinst per aktie på 12 kronor. Styrelsen föreslår bibehållen utdelning om 8,25 kronor per aktie", skriver Skanska.

Vd Anders Danielsson byter också ut flera personer i koncernledningen. Finanschefen Peter Wallin får gå och ersätts av Magnus Persson, tidigare finanschef för Skanska Sverige.

Dagens tre toppnyheter 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Skanska