Tiotusen illegala vapen kan inlämnas

avTT

1 av 2

Det höga antalet dödsskjutningar har lett fram till beslutet att införa en vapenamnesti. Vid tidigare amnestier har över 10 000 illegala vapen kommit in, och polisen tror på liknande siffror denna gång.

– Syftet med amnestin är att minska antalet illegala vapen i samhället. Vi vet att dessa vapen ofta är en förutsättning för att grova brott ska komma till stånd, säger Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin hos polisen, på en pressträff.

Över 40 människor dog och 135 skadades i drygt 300 skjutningar under 2017. Detta år har också fått en mörk inledning med flera skjutningar. I helgen sköts två män ihjäl i Rissne i Sundbyberg och i Malmö.

Mest jaktvapen

Den ökade tillgången på illegala vapen pekas ut som en orsak till skjutningarna. Ett sätt att få bort dessa kan vara genom den vapenamnesti som kommer att gälla från och med den 1 februari till och med den 30 april i år. Amnestin innebär att vem som helst kan lämna in oregistrerade och olagliga vapen eller ammunition till polisen utan att riskera straff.

Två gånger tidigare har Sverige haft vapenamnesti. 1993 lämnades under tre månader in 17 000 oregistrerade skjutvapen och 15 ton ammunition, enligt polisen. Vid den andra amnestin, 2007, kom drygt 13 800 vapen och 14 ton ammunition in.

Av de vapen som lämnats in vid tidigare amnestier var ungefär 50 procent jaktvapen, 30 procent så kallade enhandsvapen och 20 procent automatvapen. Vapnen förstörs efter inlämning.

Våldsvågen med skjutningar har inte klingat av, konstaterar Linda Staaf, chef vid underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen hos polisen.

– Flest skjutningar under 2017 har skett i region Stockholm. Ungefär hälften av alla skjutningar och nästan alla där det förekommit dödlig våld kan kopplas till kriminella nätverk, säger hon på pressträffen.

Narkotikauppgörelser är den vanligaste orsaken bakom skjutningarna, även om de kan utlösas av exempelvis hämndaktioner.

Lämnar över disk

Säkerheten på polisstationerna är hög inför vapenamnestin, enligt polisen.

– På alla de ställen där vi ska kunna ta emot vapen ska vi ha en hög säkerhet, med bland annat vapenskåp etcetera, säger Joakim Norenhag.

Det vanligaste är att man kommer med vapnet i handen och lämnar det över disk, säger han.

Frågan är om man når de vapen som gängkriminella innehar med amnestin?

– Vi vill komma åt så många vapen som möjligt. Alla vapen vi får in är en vinst för samhället, säger Norenhag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vapen

Brott