IS bakom attacken i Homs

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 16 personer dödades och över 60 skadades av en kraftig bilbomb som exploderade i den syriska staden Homs under fredagen. Terrorgruppen Islamiska staten säger sig ha utfört dådet enligt TT.

Enligt provinsguvernören Talal Barazi skedde explosionen i området al-Zahra under fredagen och dödade 16 civila och skadade minst 54.

En sjukhuskälla talar om hundra skadade.

Utlöste självmordsbälte

I området bor många alawiter, den minoritetsgrupp som president Bashar al-Assad själv tillhör.

I ett uttalande pekar IS ut Abu Ahmed al-Homsi som gärningsman. IS säger att han parkerade sin bil och lät den explodera bland "rafidi" – en nedsättande beteckning på shiamuslimer. Han ska därefter utlöst sitt självmordbälte.

Enligt IS dödades 25 personer, medan över 70 andra har skadats.

Evakuerade för tre dagar sedan

För bara tre dagar sedan evakuerades hundratals rebeller och civila i enlighet med en FN-övervakad överenskommelse med den syriska regimen.

Avtalet går ut på att den sista rebellkontrollerade stadsdelen Waer överlämnas till regeringsstyrkor i utbyte mot humanitärt bistånd till de tidigare belägrade invånarna.

Bilen innehöll 150 kilo sprängämnen

Barazi säger att bilen som användes innehöll minst 150 kilo sprängmedel.

– Explosionen var skrämmande. Kroppsdelar låg överallt på marken... Det var en av de största explosionerna som drabbat Homs, säger en 28-årig kvinna som jobbar på ett kafé i närheten till AFP.

250 000 döda sedan 2011

Hon säger att explosionen bildade en väldig krater och att människor sprang åt olika håll av rädsla för fler explosioner.

Över 250 000 människor har dödats sedan inbördeskonflikten bröt ut i mars 2011. Drygt fyra miljoner syrier lever i dag i flyktingläger.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM