Åkte gummibåt till Sverige – greps för människosmuggling

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

En man har gripits misstänkt för människosmuggling.

Mannen ska tillsammans med en annan man ha stulit en gummibåt i Helsingör och sedan tagit sig över till Domsten där de anträffades.

– En av männen saknar id-handling, säger Kim Hild på polisen.

Det var i natt som kustbevakningen anträffade en gummibåt vid Skånska Domsten. I närheten av båten anträffades också två män som senare misstänks för människosmuggling respektive stöld.

– Enligt uppgifter ska de ha åkt från Helsingör till Domsten, jag vet inte hur lång tid det har tagit men de påträffades i alla fall där, säger Kim Hild, presstalesman på Skånepolisen.

Stal båten i Danmark

Männen ska ha stulit gummibåten i Helsingör innan de begav sig i väg. Båten ska vara av mindre modell med varken motor eller belysning.

– Det ska bara ha varit de här två personerna på båten, säger Kim Hild.

Enligt uppgifter till TT ska det röra sig om en 24-årig man som hade norsk id-handling och en annan man som inte hade någon id-handling.

– Han uppger sig komma från Irak, men det är ingenting vi kan bekräfta, säger Markus Andersson, inre befäl på Helsingborgspolisen till TT.

Ska förhöras

Den 24-årige mannen misstänks för att ha försökt smuggla in den andre i landet. Och de båda är misstänkta för stöld.

Personerna är nu gripna av polisen och ska förhöras av polis.

I början av veckan infördes id-kontroller för resor med buss, tåg och färja från Danmark till Sverige. De innebär att det inte finns några lagliga vägar att ta sig till Sverige för asylsökande utan giltiga id-handlingar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN