Sverige Tycker: Ja till Nato-medlemskap

avPär Karlsson, Staffan Dickson

Det är fler svenskar som att tycker att Sverige borde gå med i Nato än som tycker att vi borde stå utanför, visar en ny undersökning från Sverige Tycker.

Jacob Westberg på Försvarshögskolan tror att svenskarna snart kan vara beredda att säga adjö till alliansfriheten.

– Givet det vi ser i upprepade mätningar är det kanske dags för politikerna att komma upp på barrikaden.

I Sverige Tyckers undersökning från januari tyckte 41 procent av de svarande att Sverige ska vara medlem i Nato – 34 procent tyckte att vi ska stå utanför försvarsalliansen.

I en ny undersökning från samma opinionsinstitut ligger stödet för ett medlemskap kvar på samma nivå: 42 procent tycker att Sverige ska vara medlem i Nato, 33 procent säger nej medan 24 procent säger att de är tveksamma eller inte vet.

– Jag skulle säga att det bekräftar den stabila omsvängningen i Nato-opinionen från 2013 och framåt. Det är klart anmärkningsvärt att vi nu har ett ganska starkt stöd för Nato, säger Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.

”Känt att vi redan jobbar med Nato”

Han säger att stödet troligtvis beror på en kombination av ett försämrat säkerhetsläge – att svenskarna helt enkelt känner sig mer utsatta – och en känsla av att den svenska försvarsmakten inte är vad den var under kalla kriget.

– Dessutom blir det allt mer känt att Sverige redan jobbar mycket med Nato, både när det kommer till övningar och insatser. Vi har kanske kommit till ett läge där vi inte längre klarar av att återvända till den gamla tidens alliansfrihet. Om vi ska välja just Nato får opinionsbildarna debattera, men jag tror att vägen är stängd för en återgång till den gamla tidens alliansfrihet med ett oberoende nationellt försvar. Det är möjligt att det är fler som nu har dragit den slutsatsen, säger Jacob Westberg.

Risk med folkomröstning

Utöver Folkpartiet har inga svenska partier aktivt propagerat för ett Nato-medlemskap. Jacob Westberg tror dock att svenskarna snart kan vara beredda att säga adjö till alliansfriheten.

– Ett Nato-medlemskap skulle innebära dödsstöten för den gamla självbilden av Sverige som en oberoende aktör, men givet det vi ser nu i upprepade mätningar är det kanske dags för politikerna att komma upp på barrikaden.

En folkomröstning om ett Nato-medlemskap skulle dock innebära en stor risk, säger Jacob Westberg.

– Om svenska folket skulle rösta nej till ett Nato-medlemskap skulle det bli väldigt jobbigt att upprätthålla de samarbeten som vi redan har ingått och som vi måste upprätthålla.

Hans Wallmark, M:s försvarspolitiska talesperson, säger att undersökningen visar att stödet för medlemskap i Nato ökar.

– Det är dags att regeringen drar upp huvudet ur sanden och börjar diskutera frågan på allvar. Först och främst bör Peter Hultqvist redovisa vilka konsekvenserna blir av att Finland ser Nato som ett alternativ, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato