Dramatisk inledning i hovrätten

1 av 3 | Foto: Den dömde mannen fotograferad i samband med att Yara-rättegången togs upp i Hovrätten i Malmö.
NYHETER

Hovrättsförhandlingarna kring fallet Yara Alnajjar startade dramatiskt när den dömda kvinnan, åttaåringens kvinnliga vårdnadshavare, kastade sig över Yaras morbror.

Personal förde de båda snabbt isär, och kvinnan leddes gråtande till sin plats.

Efter att det lugnat ner sig inledde chefsåklagaren med att yrka på att Yaras morbror i första hand ska dömas till fängelse för mord. De båda försvararna yrkar på att åtalet mot de båda dömda ogillas.

Chefsåklagaren inledde sedan sin sakframställan med att berätta om Yaras bakgrund, och främst hennes liv i Sverige. Sedan gick hon in på Yaras morbrors så kallade garantansvar. Med andra ord de skyldigheter han hade som flickans vårdnadshavare.

– Jag påstår inte att mannen ska dömas som aktivt handlade. Utan att mannen ska kunna dömas för mord, som garantansvarig, säger chefsåklagare Pernilla Åström i hovrätten.

Hävdar att de är oskyldiga

Åström vill att mannen döms för mord på grund av hans underlåtenhet att ingripa eller kalla på hjälp när Yara misshandlades.

Flickans kvinnliga vårdnadshavare dömdes i februari till livstids fängelse för mord. Hennes make, Yaras morbror, dömdes till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

På valborgsmässoafton i fjol avled Yara efter att ha blivit svårt misshandlad med bland annat en brödkavel. Enligt tingsrättens dom är det kvinnan som stått för det dödliga våldet, medan Yaras morbror dömdes för att inte aktivt ha ingripit till flickans försvar.

Både mannen och kvinnan hävdar att de är oskyldiga och överklagade var för sig sina domar. Även åklagaren har överklagat domen mot mannen som hon anser också borde ha dömts för mord.

Rättegången väntas pågå till den 28 april.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlskrona

Brott