Röster om Tranströmer

Tomas Tranströmer blev 83 år gammal.

Hans vänner minns en fantastisk person och poet.

– Jag hade otrolig respekt för honom. För mig var han en gud. När jag närmade mig honom såg jag även att han var en fantastisk människa, säger skådespelaren Krister Henriksson.

Skådespelaren Krister Henriksson, 68, har turnerat med Tomas Tranströmer, bland annat i London och i Norge. Krister läste Tomas dikter medan Tomas satt bredvid och spelade piano. Krister Henriksson blir märkbart påverkad när han får höra att Tomas Tranströmer gått bort.

– Åh nej, gick han bort? Det är så svårt att svara på sådant här. Man hamnar ju i schabloner. Vad ska man säga om det? Han var otroligt betydelsefull för mig. Naturligtvis för att han var den fantastiska poet som han var, men också för att jag fick lära känna honom, säger han.

”En kär vän och stor diktare”

Akademiledamoten Kjell Espmark, 85, medverkade under eftermiddagen i Aftonbladet TV. Han beskrev Tranströmer som en klassiker i svensk litteratur.

– Det är en kär vän och en stor diktare som har gått förlorad, sa han.

Även Lena Endre, 59, har turnerat tillsammans med Tranströmer. Hon har dessutom spelat in ett tv-program hemma hos Tranströmer där han spelade piano och hon läste författarens dikter. Hon har precis fått höra om Tranströmers bortgång när Aftonbladet får tag på henne.

– Det är fruktansvärt, vilken sorg och förlust. Han var en otroligt sympatisk man. Fantastiskt härlig och rolig, säger Lena Endre.

Lena Endres favoritdikt av Tomas Tranströmer är "Kort paus i orgelkonserten" från diktsamlingen "Det vilda torget" från 1983.

– Jag har läst den väldigt många gånger. Jag vet inte varför men jag gillar den väldigt mycket, säger hon.

Gick bort efter en hjärnblödning

Barndomsvännen och Akademiledamoten Per Wästberg, 81, fick reda på Tranströmers bortgång under eftermiddagen.

– Jag blev väldigt tagen när Monica Tranströmer ringde för någon timme sedan och berättade att Tomas gick bort i går kväll efter en hjärnblödning, säger han.

Han berättar att han var hemma hos paret Tranströmer på middag så sent som för någon månad sedan.

– Då skrattade vi och drack vin. Det känns så plötsligt. Han var en vän som jag har känt sedan jag var femton år gammal. Det är en enorm sorg att mista min äldsta och närmsta barndomsvän, säger Per Wästberg.

”Ger oss hopp om en ljusare framtid”

Kultur- och demokratiministern, Alice Bah Kuhnke, kommenterar Tomas Tranströmers bortgång i ett pressmeddelande.

– Tomas Tranströmer har skapat förutsättningar för mig och miljoner andra att kunna bli människor. Hans dikter ger oss hopp om en ljusare framtid i en mörk samtid, säger Alice Bah Kuhnke.

Svenska Akademin skrev under eftermiddagen på sin hemsida att de med sorg och bestörtning fått höra om Tranströmers död.

”Han var en av vår samtids främsta poeter, som vunnit läsare och beundrare runt hela världen. Det som dödligt var av Tomas Tranströmer är borta, men det som hans geni skapade lever kvar.”

Såg Tranströmer som en gud

Samtliga som Aftonbladet pratar med säger att det som var så fantastiskt med Tranströmers verk var att hans poesi nådde ut till så många människor.

– Det underbara med honom var att han fick ett gensvar i hela världen som ingen annan nordisk poet har fått. 100 000-tals människor läser honom. Det är ett faktum. Han skriver ofta om döden men att det finns en glädje i att leva i ett stort mysterium, i det oväntade, och det tror jag att många som läser uppskattar, säger Per Wästberg.

Han får medhåll av Krister Henriksson, som säger att han såg Tranströmer som en gud som även visade sig vara en fantastisk människa.

– Tomas blev ju så folkkär. Alla kunde läsa hans texter. Jag började med hans mest kända dikter men när jag lärde känna honom gick jag längre och längre in i skogen. Jag frågade honom alltid "vad ska jag läsa, Tomas?" och han svarade alltid: "Du läser det du vill läsa." Han var så fantastiskt ödmjuk på det sättet, säger Krister Henriksson.

Publisert: