Terrorattentaten i Bryssel

Terroristerna bakom attackerna i Bryssel – döda, gripna, jagade

Av: 

Niklas Eriksson

Johan Furusjö

Erik Melin

Max Sommerstein

NYHETER

Vad vi vet nu: terroristerna som har identifierats eller jagas efter terrordådet i Bryssel 22 mars.
Senast uppdaterad 10 april

DE DELTOG I SPRÄNGNINGARNA

Ibrahim El Bakraoui, 29

(Alternativ stavning: Brahim El Bakrau)

SPRÄNGDE SIG PÅ FLYGPLATSEN. Belgare, född i Bryssel 9 oktober 1986. En av de män som utlöste bomberna på flygplatsen då 11 människor dödades. Tre män fastnade på en övervakningsbild när de rullar väskor fyllda med sprängämnen strax före explosionerna. Ibrahim El Bakraoui har genom fingeravtryck identifierats som mannen i mitten av bilden. Bror till Khaled El Bakraoui som sprängde sig på tunnelbanan.

Bröderna var kända av polisen sedan tidigare för ”vanlig” organiserad brottslighet. Dömd till fängelse för rån 2010, då han besköt polisen med en AK-47.

De två bröderna var, enligt the Daily Mail, inblandade skjutningen under en antiterrorräd i Bryssel i mitten av mars, och undkom då polisen. De har varit på flykt sedan dess, fram till terrordådet åtta dagar senare.

Turkiets president Erdogan uppgav dagen efter terrorattackerna att Bakroui gripits i Turkiet i juni 2015 för att ha deltagit i strider med terrorgrupper, och att belgiska myndigheter informerats.

En dator som uppges ha tillhört terroristen hittades i närheten av den adress i Schaerbeek när polisen gjorde en husrannsakan. I den hittades El Bakraouis ”terrortestamente”.

Najim Laachraoui, 24

SPRÄNGDE SIG PÅ FLYGPLATSEN. Har av polis identifierats som mannen till vänster på övervakningsbilden på flygplatsen. Utlöste en av bomberna och dog själv i explosionen. Laachraoui har studerat elektromekanik och misstänks ha startat flera ”bombfabriker”, bland annat i Bryssel och Budapest. Några dagar efter terrordåden i Bryssel berättade Najim Laachraouis bror om hans uppväxt samtidigt som han sa att familjen är ledsna och skäms.

Han pekas ut som IS ”europeiska bombmästare”, och hans DNA har hittats på två bombbälten från Parisattackerna – ett från Bataclan och ett från Stade de France. Tidigare känd under det falska namnet Soufiane Kayal. Enligt The Daily Telegraph åkte Laachraoui till Syrien för ”terror-träning” 2013.

Starka kopplingar till terrorattackerna i Paris – läs mer nedan.

Oidentifierad man

EFTERLYST – FLYTT FRÅN FLYGPLATSEN. En av de män som utlöst bomberna på flygplatsen – mannen till höger på övervakningsbilden. Har kallats ”mannen i hatten”. Sågs fly från attentatsplatsen efter explosionerna. Bomben han tagit till flygplatsen ska ha varit den kraftigaste, men detonerade först efter att polisens bombgrupp kom till platsen. Ingen blev skadad.

Mohamed Abrini, som greps 8 april, har uppgett i förhör att det är han som är ”mannen i hatten”. Men det är högst oklart om det verkligen stämmer.

Khalid El Bakraoui, 27

(Alternativ stavning: Khalid El Bakrau)

SPRÄNGDE SIG PÅ TUNNELBANAN. Belgare, född i Bryssel 12 januari 1989. Utlöste bomben vid tunnelbanestationen Maelbeek då 20 människor dog. Enligt åklagare har Bakraoui identifierats med hjälp av fingeravtryck.

Khalid El Bakraoui hyrde lägenheten där Paristerroristen Salah Abdeslam gömde sig i Brysselstadsdelen Forest, som stormades av Polis veckan före Brysselattackerna – då den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid, som tidigare bott i Sverige, dödades.

Dömd för bilkapning i samband med ett rån 2010, uppger norska tidningen VG.

GRIPNA

Osama Krayem, 23, svensk

GRIPEN. Greps fredagen 8 april i Bryssel och häktades för terrorbrott 14 april. Han ska, enligt franska Le Monde, ha fångats på övervakningsfilm från Bryssels tunnelbana. På filmen syns han med en ryggsäck tillsammans med Khalid El Bakraoui strax före explosionen i tunnelbanetåget, enligt tidningen.

Krayem var bosatt i Malmö men ska ha radikaliserats och tidigt under 2015 reste han till Syrien. Han återvände till Europa med flyktingströmmen under hösten samma år.

Krayem misstänks ha köpt bombväskorna som användes vid Zaventem-flygplatsen.

Hans dna och fingeravtryck har hittats i lägenheten som terroristerna tog taxi till flygplatsen från.

Även känd under tre olika alias: Naïm El Hamed, Naïm Al Hamed och Omar Abdelkader

Även misstänkt för inblandning i terrordåden i Paris 13 november 2015.

Mohamed Abrini, 30

GRIPEN. Greps i Brysselstadsdelen Anderlecht den 8 april. Har uppgett i förhör att det är han som är ”mannen i hatten”, den tredje mannen från attacken mot flygplatsen i Bryssel. Men det är högst oklart om det verkligen stämmer –  erkännandet kan vara en dimridå, menar flera experter.

Barndomsvän med bröderna Abdeslam (som deltog i terrordådeni Paris 13 november 2015) – de växte upp på samma gata i Bryssel.

Åkte flera gånger till Syrien, senast 2015.

Salah Abdeslam, 26

Greps fredagen den 18 mars i en terrorräd i Molenbeek, några dagar före Brysselattackerna. Fransk medborgare född i Belgien. Bror till Brahim Abdeslam, som sprängde sig till döds i samband med terrordåden i Paris 13 november 2015. Deltog i terrordåden i Paris, men oklart exakt hur. Han flydde från Paris och lämnade ett bombbälte efter sig.

Barndomsvän med Mohamed Abrini.

Hämtade Osama Krayem i Ulm i Tyskland i oktober 2015.

Ska utlämnas från Belgien till Frankrike.

SLÄPPT

Faycal Cheffou, 35

(Alternativ stavning: Faycalla Cheffou)

GRIPEN OCH FRISLÄPPT. Har av belgiska medier tidigare pekats ut som ”mannen i hatten” på bilden från flygplatsen, något som dock inte kunnat bekräftas. Greps torsdagen efter dådet och anklagades för terrorbrott – men släpptes måndagen 28 mars på grund av brist på bevis. Han beskrivs som en frilansjournalist som tidigare anklagats för att ha försökt rekrytera ungdomar till jihadiströrelser. Enligt källor till Sky News ska amerikanska myndigheter haft honom på USA:s terrorlista.

KOPPLINGAR TILL PARIS-TERRORISTERNA

Terroristerna som misstänks för terrordåden i Bryssel har många kopplingar till de som utförde terrorattackerna i Paris den 13 november i fjol, då 130 människor dödades.

Samma bombtillverkare? Dna från Najim Laachraoui har hittats på bombbältena som användes i Paris, samt i en lägenhet där bomberna tros ha tillverkats. Tre dagar efter terrordåden i Bryssel bekräftade belgiska åklagarmyndigheten att Najim Laachraouis dna hittades på ett självmordsbälte och ett tygstycke i konsertlokalen Bataclan samt på en bomb vid Stade de France.

Kommunikation under dåden. Terroristerna sms:ade också Laachraoui inifrån Bataclan under attacken där.

Samröre med utpekade Paristerrorister. Muhamed Belkaid, den svenskanknytne terrorist som dödades av polis veckan före Brysselattackerna, omkom vid stormningen av en lägenhet hyrd av Khalid El Bakraoui. Belkaid har pekats ut av belgisk polis som delaktig i Parisattacken, som medhjälpare till Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam. Terroristen som misstänkts ha deltagit i attackerna i Paris, men fått kalla fötter när han skulle spränga sig och flytt. Kopplingarna mellan de misstänkta Brysselterroristerna och Abdeslam är många.

Khalid El Bakraoui hyrde under falskt namn den lägenhet där Salah Abdeslam gömde sig.

Laachraoui hade hyrt bilen som Abdeslam åkte i när han blev stoppad på gränsen mellan Österrike och Ungern i september 2015.
LÄS OCKSÅ:
Terroristerna bakom Parisattackerna
Terrordåden i Paris – detta har hänt

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattentaten i Bryssel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Paris

Syrien