Gråtande pensionärer köar till bankerna

avAnton Kasurinen

1 av 3 | Foto: AFP

Det mänskliga lidandet bakom skuldkrisen visas tydligt i nya bilder från Grekland. En äldre man sitter på trottoaren utanför en bank och gråter. Han får bara ta ut en bråkdel av sin pension sedan bankerna stängde.

Samtidigt varnar Greklands turistchef för att det kan bli brist på mediciner och mat inom en vecka.

Från Grekland kommer nu bilder som är talande för hur krisen påverkar det grekiska folket. Många pensionärer köar utanför bankerna sedan bankerna gett dem ett tillfälligt tillstånd att ta ut sina besparingar. Tillståndet gäller bara till i dag. Dessutom möttes pensionärerna av beskedet att det finns en uttagsgräns på endast 120 euro. Veckan innan hade de kunnat ta ut hela sin pension på en gång, rapporterar BBC.

Tragisk scen utanför banken

Dystra bilder från Thessaloniki visar hur en pensionär, vars namn inte har framkommit, ropar ut sin ilska och sedan sätter sig på trottoaren utanför banken och gråter. Gråtandes lyfts han upp av bankpersonalen och polisen.

De grekiska bankerna har en buffert på en miljard euro kvar i sina kontantresever. Det är tillräckligt med kontanter för att de ska kunna hantera flödena fram tills på måndag då Europeiska centralbanken ska bestämma om de ska höja lånen till bankerna, skriver The Guardian.

Krisen börjar nu också märkas i den grekiska turistnäringen. Constantine Michalos, ordförande i Atens handelskammare, varnar turister för att affärerna kan få brist på matvaror.

– Nästa vecka kommer vi att se att vissa varor saknas på hyllorna. Vi kan inte importera varor, även om många fortfarande har pengar kvar på kontona, och det som oroar mest är hur det påverkar matleveranser och medicinleveranser, säger han.

"Maten kan ta slut"

Även det grekiska förbundet för turistnäring varnar för att hotellen och restaurangernas förråd av mat och dryck bara kommer att räcka i en vecka till. Hotell över hela landet är bekymrade över risken att de kommer stå utan mat- och dryckesleveranser och fruktar att de kommer att behöva stänga igen om inte problemet blir löst, skriver VG.

Enligt turistdirektören Andreas Andreadis ska antalet bokningar av resor till Grekland ha fallit med 30-40 procent de senaste dagarna, vilket är 50 000 bokningar per dag.

"Livet pågår som vanligt"

Svenska UD har inte varnat om brister på mat eller medicin men betonar att turister som ska till Grekland bör ta med sig tillräckligt med kontanter.

Enligt Kajsa Moström, informationschef på svenska resebolaget Apollo, finns det inget grund för rapporterna om matbrist.

– Absolut inte. Jag kom just hem efter att ha varit i Grekland i en vecka och livet som turist fortgår precis som det gjorde före de här senaste dagarnas turbulens, säger hon till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM