Interpol

Här flyr knarkkungen från fängelset

Av: 

Anton Kasurinen

NYHETER

Här är de första bilderna på Joaquin ”El Chapo” ­Guzmans flykt. Den specialtillverkade motorcykeln på räls tog honom genom den hemliga flykttunneln och ut i friheten.

– Han kan ha betalat 425 miljoner i mutor, säger en före detta kartellmedlem.

Fler detaljer avslöjas nu om kartellbossen Joaquin Guzmans fräcka flykt från fängelset Altiplano i Mexiko. Nu har de första bilderna släppts som visar motorcykeln som fanns i flyktunneln under fängelset.

Daily Mail berättar att motorcykelns framhjul var ihopkopplat med räls som sträckte sig genom den drygt 1,5 kilometer långa tunneln. Motorcykeln stod och väntade på knarkkungen "El Chapo" när han klättrade ned i tunneln.

"425 miljoner i mutor"

Eftersom tunneln var så skickligt byggd är det många som tror att Guzman lagt stora pengar på mutor till fängelsepersonalen. Tv-kanalen Univisión har intervjuat Jhon Jairo Velásquez Vásquez. Han beskrivs som en före detta hantlangare åt den legendariske knarkbaronen Pablo Escobar och expert på fängelser efter 22 år bakom lås och bom. Velásquez Vásquez tror att Guzman kan ha betalat upp till 50 miljoner dollar i mutor för flykten, alltså nästan 425 miljoner kronor.

– Fallet "El Chapo" är annorlunda eftersom han var i ett högsäkerhetsfängelse. Där har vakterna högteknologiska sensorer och det finns övervakningskameror överallt. Flykten måste ha kostat massor av pengar, säger han till Univisión.

Även mexikanska myndigheter är helt övertygade om att korruption ligger bakom flykten.

– Han måste ha haft hjälp från någon anställd på fängelset, sa Mexikos inrikesminister Miguel Angel Osorio Chong på måndagen till Reuters.

30 av fängelsets anställda har tagits in på förhör efter rymningen. Fängelsechefen samt två andra anställda inom Mexikos fängelsesystem har fått sparken, meddelade Osorio Chong.

Miljontals kronor i tipspengar

Inrikesministern påpekade att knarkbossen var under konstant bevakning från vakter och övervakningskameror, men att det fanns två blinda fläckar i cellen där Guzman inte kunde synas av respekt för privatlivet. Osorio Chong berättade också att Guzman slagit sönder glödlamporna i flykttunneln medan han flydde.

– Denna brottsling kommer inte att få en stunds vila, sa inrikesministern och menar att Mexiko kommer att fördubbla insatserna mot Guzmans Sinaloakartell.

Interpol har skickat ut en efterlysning efter Joaquin Guzman till över 100 länder. Den som kan ge information som leder till att Guzman fångas kan räkna med en belöning på runt 30 miljoner kronor.

"El Chapo" rymde från fängelset i Mexiko bara veckor innan han skulle överlämnas till USA för att avtjäna sitt straff där. Samma sak skedde 2001 då han rymde just innan USA skulle ta över, genom att mutade vakter tog ut honom i en av fängelsets tvättvagnar.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Interpol

Mexiko

USA

Pablo Escobar