Domen efter terrorbomben: Skyldig

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Riskerar dödsstraff

1 av 34

Dzjochar Tsarnajev, 21, förklaras skyldig för terrordådet mot Boston maraton för två år sedan.

Nu ska en federal jury bestämma om den före detta collegestudenten döms till döden eller livstids fängelse.

På onsdagen kom domen mot 21-årige Dzjochar Tsarnaev som den 15 april 2013 med sin storebror Tamerlan Tsarnajev, 26, detonerade två bomber under löparloppet Boston maraton. Han förklaras skyldig på alla åtalspunkter.

"Inget kan någonson ersätta de liv som förlorades eller förändrades för alltid. Men det finns åtminstone viss lättnad i vetskapen om att att rättvisa skipats, säger Jeff Bauman, som förlorade båda benen i bombningen, enligt CNN.

Det tog en federal jury nästan tolv timmar att komma fram till beslutet. När det meddelades tittade Tsarnajev ner i bordet med händerna knutna framför sig, enligt nyhetsbyrån AP.

Kan avrättas

Rättegången har pågått i 15 dagar och 96 vittnen har hörts, bara fyra kallades av försvaret. I nästa fas av rättegången ska juryn bestämma om han ska dömas till döden eller till ett livstidsstraff.

Tre åskådare dödades: Studenten Lingzu Lu, 23, restaurangmanagern Krystle Campbell, 29, och åttaårige Martin Richard, vars pappa vittnat om hur han tvingades lämna sin dödligt sårade son för att söka hjälp åt sin sexårige dotter som fått ett ben bortsprängt.

Över 260 personer skadades när splitterbomberna som tillverkats av tryckkokare och spikar detonerade. Först nära maratonloppets mållinje och tolv sekunder senare vid en restaurang ett kvarter bort, skriver CNN.

Några dagar senare sköts även en polisman, Sean Collier, till döds.

Fälldes på 30 punkter

Dzjochar Tsarnajev stod åtalad på 30 punkter och fälldes på samtliga. 17 punkter har dödstraff på straffskalan.

Han har erkänt sin inblandning i bombdådet som genomförts tillsammans med hans bror Tamerlan Tsarnajev, som dog efter att ha skjutits av polisen och körts över av sin bror.

Den yngre broderns försvarare hävdar att storebrodern varit den drivande i planeringen av terrordådet. Försvaret hävdar också att han radikaliserats av sin bror.

– Om det inte varit för Tamerlan, skulle det aldrig ha hänt, sa försvarsadvokaten Judy Clarke i sitt slutanförande.

Hon är en specialist på dödsstraff och har bland annat räddat "Unabombaren" Ted Kaczynski från att avrättas, enligt AP.

Ville straffa USA

Åklagarsidan framställer de tjetjenska bröderna, som flyttade till USA från Ryssland för över tio år sedan, som lika aktiva i planen att straffa USA för krigandet i muslimska länder.

Deras främsta bevis var videon där Dzjochar Tsarnajev planterar en ryggsäck med en av bomberna nära platsen där 8-årige Martin Richard stod.

Fingeravtryck från Tamerlan Tsarnajevs hittades på delar av de två bomberna, skriver AP och hänvisar till uttalanden från en utredare från FBI.

Publicerad: