Domen: Så god är "Vulkan pizza"

NYHETER

PITEÅ. Den innehåller allt du kan tänkas vilja ha på en pizza och har blivit en viral succé.

Aftonbladet åkte till Piteå och satte tänderna i en ”Vulkan pizza”.

Säg Piteå och de flesta tänker på palt. Staden där världens enda ”paltzeria” finns.

Men nu har pitepalten fått konkurrens.

Under onsdagen och torsdagen spreds ”Vulkanpizzan” som en löpeld på sociala medier.

Historien bakom monsterpizzan började för två månader sedan. Kifa Algaf, som jobbar i kassan på pizzerian Nya Gul & Blå, upplevde att kunderna ofta hade problem att bestämma vilken pizza de vill ha. Något som medförde kö och att hennes jobb blev stressigt.

– Det är många som vill ha olika ingredienser. Och jag tänkte att jag måste få ett slut på stressen i kassan och att det blir kö. Så en dag satte jag mig, ritade en blomma och tänkte på olika smaker som skulle kunna vara med, berättar hon.

Rusning till pizzerian

Pizzan serverades för första gången i tisdags och kunden la upp en bild på Instagram. Pizzerian publicerade sedan själva sitt konstverk på Facebook – och uppståndelsen blev enorm.

Aftonbladet gjorde som många andra och åkte till Bergsviken strax utanför Piteå för att testa det nya inom pizzavärlden.

Som tur är hade vi meddelat i förväg att vi skulle komma in för en måltid. När vi kliver in på Nya Gul & Blå strax efter 13.00 visar det sig nämligen att det för tillfället inte går att beställa den stjärnformade pizzan. Den bakas med större deg än en vanlig pizza och nu har den tagit slut.

Medan Kifa är arkitekten är det Halo Sardar som står för hantverket. Han berättar att pizzan tar tre minuter att göra och snart sitter jag med en vulkan av mat framför mig.

Och visst lever den upp till hypen.

Stort intresse från hela landet

Gillar du pizza så kommer du älska ”Vulkan Pizza”.

Men den är mastig.

Efter att ha känt mig slagen på förhand, redan efter några tuggor tycker jag att det tar emot, får jag i mig halva pizzan utan större problem. Men sedan blir det tyngre.

Samtidigt som jag äter droppar det in personer i alla åldrar och frågar efter "den där vulkanen". Under dagen har tidningar från hela landet ringt, och även från Norge, och frågat om pizzan. Dessutom har andra pizzerior hört sig för om innehållet, men ägaren Halmat Givara säger att de sökt mönsterskydd.

– Det har varit jättemycket här folk i dag. Det brukar vara mycket folk, men inte som i dag. Stressen kom tillbaka i dag, säger Kifa med ett skratt.

Lagom för två

Till slut tar det 45 minuter innan det är tomt på min tallrik.

Utan önskemålet från redaktionen om att jag ska sätta i mig hela pizzan och sporrad av att motbevisa fotografen Erland Segerstedts tvivel hade jag förmodligen inte fixat det.

– Den är bra för två personer, man kan dela den, flikar Kifa in.

Men för den som är riktigt hungrig och planerar att spendera sommaren vid kusten i norra Norrland är det bara att hugga in. Dessutom finns det fler alternativ.

Järnvägsgrillen i Luleå lanserade nyss "Loket", 4x150 grams ostburgare och massvis med pommes. Och i Skellefteå finns sedan länge "Carlskrove", hamburgare och pommes inbakat i en pizza.

Nils-Petter Dufva

ARTIKELN HANDLAR OM

Piteå