Bålstapappans förklaring till mordet

Publicerad 2015-09-14

Den 47-årige it-direktören misstänks ha huggit ihjäl sin dotter med en kökskniv.

I förhör ger han sin förklaring till mordet:

– Han säger att han hört röster från Gud, säger kammaråklagare Liselotte Herschend.

Polis och ambulans larmades till ett bostadsområde i Bålsta den 9 juli. På platsen hittades en livlös 9-årig flicka och hennes svårt skadade mamma.

Flickan dog av förblödning.

Nu åtalas flickans pappa, en 47-årig direktör för ett it-bolag som omsätter miljonbelopp, för knivmordet på dottern och den grova misshandeln av mamman.

Hörde röster

Enligt åtalet har mannen huggit sin dotter i huvud och överkropp i den gemensamma bostaden i Bålsta. När mamman försökte skydda dottern fick också hon motta knivhugg, enligt åklagaren.

I förhör ger han sin bild av förloppet.

– Mannen har sagt att han inte minns de avgörande delarna i händelseförloppet. Men han minns så långt att han hämtade en kniv i köket och möjligen har han någon bild av att han huggit mot offret, säger åklagaren Liselotte Herschend.

Mannen har förklarat att han hört röster som bett honom döda sin dotter.

– Han säger i förhör att han hör röster som han uppfattar som röster från Gud, som säger att han ska döda sin dotter, så att hon ska få evigt liv, säger Liselotte Herschend.

Mår inte bra

Dessutom åtalas mannen för misshandel av kvinnans vuxna dotter och försök till misshandel av dotterns pojkvän. 47-åringen ska enligt åtalet ha huggit kvinnan i ryggen med en kökskniv och gjort utfall mot pojkvännen.

Trots att mannen kan dra sig till minnes att han huggit mot sin dotter förnekar han brott. Liselotte Herschend säger att mannen hävdar att det inte funnits något uppsåt eftersom han varit psykiskt sjuk vid tillfället.

– Att han inte mår alldeles bra är helt klart, säger Liselotte Herschend.

Sökte hjälp

Mannen har genomgått en liten sinnesundersökning där man kommit fram till att det kan misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Samma dag som mannen misstänks ha huggit ihjäl sin dotter och misshandlat flickans mamma och syskon sökte han enligt åklagaren hjälp, både för sitt psykiska mående och för sitt beroende av det narkotikaklassade läkemedlet Stilnoct.

En del av åklagarens bevisning är en filmsekvens som spelats in med en mobiltelefon av flickans mamma.

– Hon har filmat mannen den här dagen på eftermiddagen när han står ute och skriker på altanen. Det är en film som jag förstår att hon har gjort för att kunna visa hur dåligt han mådde, för att kunna få hjälp, säger Liselotte Herschend.

Aftonbladet har sökt 47-åringens advokat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln