SD-nämndeman åtalas för knivbrott

Publicerad 2015-05-05

Nämndemannen i 50-årsåldern hade avvisats två gånger från utestället.

När han blev hotfull och vägrade gå kallade vakter på polis – som hittade en kniv som nämndemannen haft på sig under kvällen.

– Det var tråkigt att det blev sådär, men nu blev det så, säger han till Aftonbladet.

Kniven som SD-nämndemannen bar.

Största SD-skandalerna Bar hakkors på fest Fick inte låna folkdräkt m.m.

Under lördagen 25 april hade den sverigedemokratiska nämndemannen och kommunpolitikern hackat grönsaker inför eftermiddagens grillning och använt en fällkniv han sen stoppat byxfickan.

Samtidigt som han grillade hade mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Mellansverige, druckit fyra öl, enligt polisförhör med honom. Därefter hade han mött ett par vänner på en pub och druckit två snabba öl till.

Berusningen är förklaringen till att han inte kände kniven i fickan – som han under kvällen haft på sig när han besökt ytterligare ett uteställe i en mellansvensk stad.

Upptäcktes vid visitation

Den upptäcktes först på polisstationen när mannen visiterades då han gripits under natten mot söndagen då han uppträtt hotfullt mot vakter på utestället han upprepade gånger ombetts lämna. Han hade då även klagat på vakternas och polisens agerande mot honom.

– Det här kommer att få konsekvenser för dig, ska han ha sagt till en av vakterna, enligt polisens anteckningar i förundersökningsprotokollet. Vakten ska valt att inte anmäla.

”Han uppger också att han sitter som nämndeman i tingsrätten och att han vet att detta är fel som polisen och vakterna gör mot honom”, står att läsa i polisens protokoll.

Nämndemannen har åtalats för brott mot knivlagen – och är ångerfull när Aftonbladet når honom.

Har tagit time out

– Jag vet att man inte ska ha kniv på allmän plats, det är vida känt. Men jag grillade och hade inte en tanke på att gå ut över huvud taget. Jag är ledsen över det som har hänt.

Tycker du att det påverkar förtroendet för dig som nämndeman?

– Det är inte jag som ska bedöma det.

Tycker du att det påverkar förtroendet för dig som politiker?

– Nej, det kan jag inte se att det ska göra. Det här kunde ju hända vem som helst. Det är inget försvar på något sätt, men det är en förklaring.

Aftonbladet har varit i kontakt med lagmannen, tillika myndighetschefen på den aktuella domstolen. Hen uppger att det under tisdagen kommer ett besked om nämndemannen ska stängas av i väntan på tingsrättsförhandlingar. I ett senare skede kan det bli frågan om entledigande från positionen som tjänsteman.

Största SD-skandalerna Bar hakkors på fest Fick inte låna folkdräkt m.m.

Följ ämnen i artikeln