Putins nya sätt att dölja inblandning i östra Ukraina

NYHETER

President Putin har hittat ett nytt sätt att dölja den ryska inblandningen i kriget i östra Ukraina.

I fortsättningen är alla ryska soldaters död hemlig, även i fredstid.

Ett indirekt hot mot journalister, aktivister och anhöriga som vill ta reda på och sprida sanningen.

Den rapport som den mördade ryske politikern Boris Nemtsov höll på att färdigställa när han sköts ner ett stenkast från Kreml av en lejd pistolman, innehöll information om att 220 ryska soldater stupat i östra Ukraina. En annan rapport talar om 800 döda ryssar.

Med den nya lagen skulle ryska myndigheter kunna fängsla journalister eller anhöriga som berättar om ryska soldater som dödats i Ukraina.

Putin och den ryska ledningen fortsätter att förneka att Ryssland är inblandat i striderna i östra Ukraina. Detta trots att bevisen för de ryska soldaternas närvaro hopar sig.

Ibland blir det nästan komiskt när Putin försöker hänvisa till att eventuella ryssar som strider i Ukraina är där som frivilliga. Men att hans lögner genomskådas i väst kan Putin stå ut med. Det viktiga för honom är att inte hemmaopinionen vänder. Och det kan den göra om sanningen om de döda ryska soldaterna kommer fram i Ryssland.

Omärkta gravar

Ukraina visade nyligen upp två ryska soldater som sårats i strider i Ukraina. President Petro Porosjenko poserade med ett antal ryska pass i handen, enligt hans eget påstående från ryska soldater som sårats eller stupat i Ukraina.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade i går om ryska truppsammandragningar i en stad mindre än fem mil från den ukrainska gränsen. Soldaternas uniformer saknade beteckningar. Fordonen saknade nummerplåtar.

Många av vittnesmålen för den ryska inblandningen kommer från de stupade soldaternas föräldrar som börjar gräva i vad som hänt deras söner. Ett fåtal ryska tidningar har skrivit om hemliga begravningar och omärkta gravar. Vilket resulterat i att journalisterna blivit misshandlade och hotade.

Det kommer nu att bli ännu mer rädda för att berätta sanningen.

Förbud

Ryssland aggressiva beteende mot sina grannar och i Östersjön är illa nog. Lika skrämmande är den utveckling som pågår inne i Ryssland där olika friheter inskränks ännu mer. I den nationalistiska yra som råder är det många ryssar som rycker på axlarna åt försämringarna. Exempelvis hotas en rad organisationer av förbud. Både utländska som Amnesty och inhemska som Memorial.

Putin är en folkvald president men han använder sin makt för att bygga upp ett alltmer auktoritärt samhälle.

Konflikten i östra Ukraina har vid det här laget krävt 6 100 människoliv. Trots den vapenvila som råder pågår dagliga strider längs den långa fronten.

Uppgifterna om nya ansamlingar av trupper, tanks och artilleripjäser på den ryska sidan av gränsen kan vara tecken på en ny ryskledd offensiv. Men det kan också vara ett sätt för Putin att sätta skräck i Ukraina. Att hela tiden tvinga ukrainarna att vara på tårna istället för att i lugn och ro försöka bygga upp landet igen och få ordning på sin stagnerande ekonomi.

På sikt är omvärldens intresse för att vara med och betala den notan begränsad. Putin vet att hans uthållighet är större än Europas.

ARTIKELN HANDLAR OM