Det här är sanningen om knotten

Uppdaterad 2020-01-06 | Publicerad 2015-07-28

Knott finns bara i Norrland.

De är jätteviktiga för ekosystemt.

De är också en plåga för djur.

Man kan bli biten av knott överallt på kroppen.

Är det sant? Vi reder ut myter och sanningar om knott.

Knott suger blod precis som myggor.

Nej, det stämmer inte. Knott har ingen sticksnabel som myggor har, så istället biter de en bit av huden och lapar i sig blodet.

Man kan bli biten av knott överallt på kroppen.

Ja, det kan man. Men vanligast är att knott bits där huden är som tunnast eftersom de är så pass små. Vill du inte bli biten så bör du täcka ögonlock, läppar och öron.

Knott är jätteviktiga för ekosystemet så därför måste de finnas.

Det är inte sant. I larvstadiet är de lite viktigare då de främst fungerar som mat åt bland annat fåglar, grodor och större insekter. Men när de är vuxna insekter finns de endast för att kunna fortplanta sig. Om knotten utrotas får en del djur det lite svårare att hitta mat, men det skulle inte bli några förödande konsekvenser.

Det blir mycket knott när det är kallt och regningt.

Det är helt korrekt. Svidknotten trivs och utvecklas i fuktiga gräsmarker. Bäst för knotten blir det om det varit en kall och regnig vår och helst ska det vädret fortsätta under sommaren också. Och dåligt väder kan det ju vara i hela Sverige. Så nej, knott finns inte bara i Norrland.

Knott är bara jobbigt för människor.

Nej, det stämmer inte alls. Knott, främst Svidknotten, kan faktiskt döda hästar och kor. Dels på grund av att de kan bära på olika virussjukdomar, men också eftersom det chockar och skrämmer ihjäl djuren när de kommer i alldeles för stora svärmar.

Följ ämnen i artikeln