Ska KD bli ett hbtq-parti?

avLinnea Järkstig

1 av 2 | Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBACK
Ebba Busch Thor kritiserar KD:s tidigare hbtq-politik och säger att man ska satsa på en ny linje.

Den nya KD-ledaren Ebba Busch Thor grillades i dag av RFSL.

Nu kritiserar hon det gamla partiet och satsar på en ny linje. KD ska bli ett hbtq-parti.

– Vi ska inte jämföra oss med länder som ligger långt ifrån oss själva och slå oss till ro, säger hon.

Den nya KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde i dag ett avbrott i föräldraledigheten. I Kulturhuset i Stockholm grillades hon av RFSL och RFSL Ungdom i frågor om hbtq-politik.

Kristdemokraterna har länge varit kända för att vara sena på bollen vad gäller hbtq-politik och alla människors lika rättigheter. Men nu ska det bli ändring på det enligt KD-ledaren.

– Vi ska försöka vara snabbare på att följa med i samhällets utveckling framöver, säger hon till Aftonbladet.

Nytt tankesätt

Ebba Busch Thor lovade hbtq-personerna massor med saker under utfrågningen. Bland annat ska KD rösta ja för att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen.

En annan het fråga gällande transsexuella personer är huruvida de som tidigare tvångssteriliserats vid könsbyte ska få stöd av staten eller inte. Tidigare har KD varit kritiska till att förbjuda tvångssteriliseringarna, men nu verkar de ha ett nytt tankesätt.

– Vi utesluter inte skadestånd, säger KD-ledaren.

Tidigare har Ebba Busch Thor varit i blåsväder då hon i sitt Almedalstal gick till hård attack mot identitetspolitik och regeringens föräldrapolitik.

I talet sa hon att identitetspolitik enligt henne är en ”förpackningsindustri” där man sorteras in efter kön, hudfärg, tro och så vidare.

– Risken är att människor hamnar i kläm när de ska använda olika kategorier i stället för människor. Problemet är när vi inte har den bredare approachen om att värna om alla människors lika värde, säger hon.

”Mycket kvar att göra”

Ebba Busch Thor har själv precis blivit mamma.

Hur kommer du förhålla dig till hbtq-frågor när du uppfostrar ditt barn?

– Frågan om alla människors lika värde är viktig för mig som person och kommer också vara en viktig del i att uppfostra vår lilla son.

Hon poängterar att KD inte ser hbtq-frågor som en del i politiken, som enligt henne många andra gör, utan ser det som en grundläggande rättighet.

Nu ska partiet kämpa mer. De ska inte ”slå sig för bröstet och tänka att i Sverige har vi kommit så långt”.

– Vi har kommit långt om vi jämför med ett land som till exempel Uganda, som har en vedervärdig syn på hbtq-personer, men vi har fortfarande mycket kvar att göra i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

RFSL

Hbtq