Teorin: Nazitåget kan dölja Bärnstensrummets skatter

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: AP TT
En del av tunnelsystemet som nazisterna började bygga under kriget.

NYHETER

Polska myndigheter är 99 procent säkra – nazisternas guldtåg existerar.

Och det kan innehålla svaret på vad som hände med det spektakulära Bärnstensrummets skatter.

– Jag tycker det är oerhört intressant att tänka sig att det kan finnas i tåget, säger författaren Tom Bower.

Sökandet har pågått i årtionden och ryktena har varit många.

Och i går kom en ny vändning i historien om det mytomspunna tåg som ska vara gömt av nazisternas för att hålla deras skatter dolda.

”Ädelstenar och diamanter”

Under fredagen uttalade sig Polens kulturminister Piotr Zuchowski om att de nu är till 99 procent säker på att tåget existerar. Och att det ska finnas i bland tunnlarna genom bergen mellan Wroclaw och Walbrzych.

– Informationen om var tåget finns och vad det innehåller avslöjades på dödsbädden av en person som kände till tågets hemlighet, sa Piotr Zuchowski under presskonferensen.

Vilka skatter som dolts i tåget är också föremål för år av spekulationer. Nu ger sig författaren Tom Bower som skrivit boken ”Nazi Gold: the Full Story of the Fifty-Year Swiss-Nazi Conspiracy to Steal” in i debatten om vad som gömts i tåget.

– Om det är ett tåg med konst så kommer det finnas tavlor, det kommer finnas diamanter, rubiner och andra ädelstenar. Men kanske också något som saknats länge – bärnstensrummet, säger han enligt Sky News.

– Jag tycker det är oerhört intressant att tänka sig att det kan finnas i tåget.

Gömdes av nazisterna

Bärnstensrummer är en kammare i Katarinapalatset i Tsarskoye Selo utanför St Petersburg som var täckt i paneler av bärnsten, dekorerade med speglar, ädelstenar och detaljer i guld.

Rummet vars prakt har värderats till 3,6 miljarder kronor var en gåva från Preussens kung Fredrik Vilhelm I till tsar Peter den Store 1716.

När tyskarna invaderade Sovjetunionen och tog palatset monterades panelerna ner och skickade till Königsberg i Ostpreussen.

Vissa hävdar att rummet ännu en gång monterades ner och gömdes av nazisterna, andra att det förstördes av västallierade bombningar eller sovjetiskt artilleri.

Det finns de som hävdar att människor i januari 1945 ska ha sett 40 tågvagnar som ska ha lämnat slottet Königsberg under stort hemlighetsmakeri samtidigt som Röda armén marscherade mot staden, uppger Daily Mail.

Bower anser att det är fullt möjligt att tågvagnarna faktiskt lämnade slottet och att de åkte hela vägen till polska Walbrzych, enligt Daily Mail.

Publicerad: