Läsarna sågar Anders budget

NYHETER

60 procent tror att de kommer att förlora pengar - över hälften ger minusbetyg

Det har kallats för en av de mer generösa budgetar på många, många år, som finansminister Anders Borg presenterade i dag.

Trots det tycks det finnas många svenskar som tror sig kommer att få det sämre ekonomiskt det närmaste året.

Aftonbladet.se:s läsare är minst sagt kritiska.

Svaren på olika frågor som aftonbladet.se ställt under dagen talar sitt tydliga språk. Nästan 60 procent av 53 000 svarande vill ge minusbetyg åt Andes Borgs budget i sin helhet. Och på frågan om man tror sig förlora pengar det närmaste året svarar runt 60 procent av 42 000 personer ja.

Även i aftonbladet.se:s forum hörs många kritiska röster.

Signaturen Jiwa skriver med dräpande ironi:

” Måste tacka Alliansregeringen, jag och min fru får nästa år ett nettotillskott på ca 1600:- per Månad, dvs 19.200:- på årsbasis.

En av våra närmaste vänner får betala detta med sin sänkta A-Kassa. Vår gode vän har efter lång arbetslöshet det väldigt knapert och hade inte råd med någon semester i sommras, medans vi var både i Grekland och ute med våran relativt nyinköpta Motorbåt några veckor.

Och nu tack vare vår gode arbetslöse vän för vi råd att hela familjen åka ytterligare en vecka till Kanarieöarna till våren.

Tackar gode vän, skickar ett vykort från Kanarieholmarna som tack.

och tackar Reinfelt & co.

PS!

Om nu inte arbetslösheten sjunker, sänker ni då ytterligare ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen och ger oss mer som har? Skulle vilja veta det för jag vill åka till Thailand över jul 2008.”

”Man får vad man förtjänar”, skriver signaturen Lobotomi.nu:

”Jag kan inte i den borgerliga budgeten hitta något som förvånar mig, de rika får det bättre på de arbetslösa och sjukas bekostnad osv. Däremot blir jag mycket förvånad när jag ser svaren i aftonbladets undersökning angående om man tycker att man vinner eller förlorar på den nya budgeten. Över 60% tror sig bli en förlorare! Nånting går inte ihop i den ekvationen!? Min fråga till er lyder; Hur fan röstar ni?”

Signaturen Högutbildad skriver:

”Både min fru och jag är höginkomsttagare och kommer vara bland dom som tjänar på den budget som nu förslagits. Men det känns inte bra att de som har det sämst ska få ännu mindre, familjer som tidigare inte haft råd med semester och dyl. ska få ännu mindre. Barn i dessa familjer kommer att bli ännu mer stressade över den situation de befinner sig, samtidigt som kraven i skolan kommer öka. Jag tror att många som röstade på alliansen enbart var trötta på Göran Persson, och tyckte att skillnaden mellan partierna inte var så stor. Det är nog många som nu kommer att ångra sitt byte av "sida".”

Det kostar på att förbättra! skriver signaturen janne_gbg:

”Jag tycker det känns som en framåtlutad budget trots att jag som arbetlös kortsiktigt får det sämre. Paketet påminner om vår pågående renovering av badrummet i vårt nästan 80 år gamla hus. Från början var det inte ett badrum. Det har byggts om i flera omgångar genom att man plåstrat över det gamla, men i grunden var det samma nödlösningar under tapeterna. För att få ett nytt och modernt badrum så har vi rivit ut allt, ända ner till trossbotten. Det är ett smutsigt jobb och det kommer att kosta initialt, men vi vår bättre funktion och bättre ekonomi genom modernare lösningar. Visst liknar det den resa som alliansen har påbörjat?! För att få det bättre på lång sikt så måste man våga att ta skiten i början. Det kan man ju inte påstå att sossarna gjort. De har ju bara suttit hoppats att problemen skall självdö, om de ens sett dem...”

aftonbladet.se