Bloggaren som fällde Borelius
Pressekreterare (s) grävde fram Maria Borelius inkomstuppgifter – först av alla
Magnus Ljungkvist grävde fram och publicerade graverande och avgörande detaljer om Maria Borelius på sin blogg - före alla andra medier.
– Jag tyckte att det var märkligt att ingen följde upp hennes påstående att hon inte hade haft råd att betala sina barnflickor vitt, säger Magnus Ljungkvist till aftonbladet.se.
Till vardags jobbar Ljungkvist som socialdemokratisk pressekreterare på landstinget i Stockholms län. På sin fritid är han en driven bloggare som sedan ett par veckor jobbar med så kallad medborgarjournalistik på sin blogg.
– Jag har fått en kanonstart och faktiskt varit nyhetsledande på två stories i den här affären, säger han med ett skratt.
Det började med att han bestämde sig för att undersöka sanningen i handelsminister Maria Borelius påstående att hon inte hade haft råd att betala sina barnflickor vitt.
Begärde ut deklarationer
– Det var lätt. Jag begärde ut hennes deklarationer från skatteverket och kom fram till att hon tvärtom tjänat mycket bra under hela 90-talet.
Siffrorna publicerade han på sin blogg - dagen efter var de en stor nyhet i riksmedia.
Sedan fick han korn på att Maria Borelius och maken Greger Larssons sommarhus i Falsterbo ägdes av ett bolag i skatteparadiset Jersey.
Magnus bloggade.
Dagen efter var huset och ägarförhållandena en stor nyhet i riksmedia.
Trots de avgörande avslöjandena har Magnus fått litet eller inget erkännande av riksmedia.
– De enda som nämnt mina scoop är Lena Mellin i Aftonbladet och Helle Klein i sin egen blogg, säger Magnus Ljungkvist.
Okänd källa
Själv tror han att det svala förhållningssättet mest beror på att bloggvärlden är ny och okänd som källa till nyheter.
– Inom själv bloggvärlden har jag fått erkännande, men inte från media.
Det är inte särskilt vanligt att bloggare utanför den traditionella medievärlden arbetar journalistiskt. Det vanligaste är mer ett kommenterande utifrån sina egna åsikter och värderingar. Så bloggade Magnus Ljungkvist också, fram tills alldeles nyligen.
– Jag insåg att det inte ledde mig någonstans, utan bestämde mig för att undersöka och nyansera frågor på ett mer objektivt sätt. Jag hoppas att medborgarjournalistiken sprider sig inom bloggvärlden. Själv kommer jag att fortsätta arbeta så här.
Ingen propaganda
Hade du varit lika motiverad att gräva fram detaljer om ett socialdemokratiskt statsråd?
– Jag har aldrig använt min blogg till att bedriva partipolitisk propaganda, och jag ålägger mig höga krav på att vara korrekt och sanningsenlig. Jag har ingen ansvarig utgivare att gömma mig bakom och det som står på min blogg, står jag för
personligen. Men visst är trovärdigheten en svår fråga för bloggarna. Vi måste sköta oss noga och vara källkritiska.
Hur känns det att vara den första bloggaren som kanske har fällt en minister?
– Det som är viktigare än att Maria Borelius avgick var faktiskt att visa att människor som inte jobbar som journalister också kan bedriva journalistik, säger Magnus Ljungkvist.