Moderater köper svarta tjänster

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tio av 15 moderata statssekreterare har köpt svart arbetskraft, visar TT:s kartläggning.

Regeringskansliets högsta politiska tjänstemän är statssekreterarna. De är ministrarnas högra hand. Det finns 33 stycken i regeringskansliet. 30 av dem svarade på TT:s fråga om de någon gång använt svart arbetskraft. 17 av dem säger sig ha gjort det.

Moderaterna har flest statssekreterare, 15 stycken. Av dem säger tio att de någon gång köpt svart arbetskraft. Det handlar om städhjälp, barnflicka, golvslipning, kakelsättning, grävning och målning som betalats svart.

Största syndaren, efter statsministerns statssekreterare Nicola Clase som själv sagt att det handlat om över 60000 kronor, är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. Hon har köpt barnflicka svart på 1970-talet och 1990-talet, en kakelsättare 1998 samt grävarbete 2000. Om detta har hon informerat sin minister, säger hon.

Barnflicka

Finansminister Anders Borg avslöjades när han tillträdde med att ha köpt barnflicka svart. Alla hans tre statssekreterare har liknande synder. Ingemar Hansson, som tidigare var chef för Konjunkturinstitutet, lämnade inte in en kontrolluppgift för installationsarbete i köket för några år sedan. Hans Lindblad har köpt städhjälp och stenläggning till garaget och Per Jansson har låtit lägga om golv, tapetserat och målat om svart.

Samtliga säger till TT att de ”nu” informerat Anders Borg.

Svaren från de moderata statssekreterarna kom snabbast och enskilt. Från de andra partierna dröjde svaren och när de väl kom var de samordnade i en klump från centern och kristdemokraterna.

Rena

Av centerpartiets sju statssekreterare har bara en, Ola Alterå på näringsdepartementet, gjort sig skyldig till svartköp av hantverkare. De övriga sex är rena, enligt Maud Olofssons pressekreterare Frank Nilsson.

Av kristdemokraternas fem har två utnyttjat svart arbetskraft. Det är socialminister Göran Hägglunds Karin Johansson och finansmarknadsminister Mats Odells Urban Karlström.

Av folkpartiets sex statssekreterare svarade bara tre. Två av dem har köpt svart. Integrationsminister Nyamko Sabunis statssekreterare Christer Hallerby köpte svart barnomsorg samt mindre hantverkstjänster på 1980-talet. Utbildningsminister Lars Leijonborgs Peter Honeth köpte svart städhjälp för 15 år sedan. EU-minister Cecilia Malmströms statssekreterare Håkan Jonsson svarade nej.

Owe Nilsson/TT

Publicerad: