Anton hedras för sitt initiativ

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Anton Abele, 15, drog igång protest mot gatuvåldet – i kväll hyllas han på MTV-galan

Anton Abele får pris på MTV Europe Music Awards i kväll.
Foto: Jimmy Wixström
Anton Abele får pris på MTV Europe Music Awards i kväll.

Anton Abele, 15, som drog igång en stor manifestation mot gatuvåldet efter att hans kamrat Riccardo Campogiani blivit ihjälslagen i samband med en fest i Stockholm, får ett särskilt pris på kvällen MTV Europe Music Awards i München.

– Jag är stolt över att kunna hedra en ung man som är villig att stå upp mot våldet, säger Snoop Dogg, som ska dela ut priset till Anton.

Priset som Anton ska få i kväll delas ut i kategorin ”Free your mind” där man i år uppmärksammar det växande problemet med våld bland unga. Priset delades ut för första gången i Berlin 1994 och har tidigare förärats bland andra Bono och Aung San Suu Kyi. Nu får 15-årige Anton sälla sig till skaran av pristagare.

– Fantastiskt! Tack och framförallt till alla i Sverige som kämpar mot våldet, säger Anton Abele i ett pressmeddelande.

Han befinner sig i München för att personligen ta emot priset ur Snoop Doggs hand.

”Våld är inte svaret på något”

– Jag har sett våldet på nära håll och den skada det kan göra och jag har lärt mig den hårda vägen att våld inte är svaret på något. Jag är stolt över att kunna hedra en ung man som är villig att stå upp mot våldet och sprida budskapet. Make love, ot war, baby, säger Snoop Dogg själv.

Bill Roedy, vice ordförande i MTV Networks, säger:

– Anton är en inspiration för unga människor i Sverige och runtom i världen. Jag tror att det finns miljoner unga i världen som Anton, fast bestämda att göra deras värld till en bättre plats.

Galan sänds direkt i tv i kväll med start klockan 21.

Anton Abele, 15, startade en grupp på internetcommunityn Facebook under parollen ”Bevara oss mot gatuvåldet”. Gruppen har i dag över 116 000 medlemmar.

Publicerad: