”Flera släktingar bröt kontakten”

NYHETER

Moderat politiker misstänktes för misshandel

En moderat politiker satt frihetsberövad i en månad, misstänkt för grov misshandel av sin hustru.

Men förundersökningen lades ner.

Nu begär mannen ersättning av justitiekanslern.

Den moderate politikern har förtroendeuppdrag i Jönköpings kommun. Han greps i maj, misstänkt för att ha misshandlat sin fru så grovt att hon bröt nyckelbenet, fick kraftiga mjukdelsskador och en hjärnblödning.

Men förundersökningen lades ner i slutet av juli för att hustrun inte kunde säga vad som hade hänt. Politikern har uppgett att hon ramlade i trappan, men hustrun mindes inget på grund av den hjärnskada hon ådrog sig.

I skrivelsen till justitiekanslern, JK, uppger hans advokat att han mådde mycket dåligt psykiskt under frihetsberövandet.

– Misstanken om brott kom som en chock för honom, skriver advokaten till JK.

Begär ersättning

Politikern fick inte veta något under häktningstiden om hur hustrun mådde, trots att han visste att hon var skadad. Desutom har misstankarna mot honom lett till att flera nära släktingar har brutit kontakten med honom. Det har tagit lång tid för politikern att kunna koncentrera sig på sin familj, sina arbetsuppgifter och förtroendeuppdrag.

– Återuppbyggande av förtroende på arbetsplats, i politiken och släkten pågår fortfarande och kommer att få göras för lång tid framåt, skriver advokaten.

Politikern begär ersättning för frihetsberövandet samt för förlorad inkomst på sammanlagt närmare 80 000 kronor.

Mannen dömdes nyligen till villkorlig dom och böter för att ha haft ett gammalt gevär utan licens.