Fängelse för vårdare som våldtog handikappad kvinna

NYHETER

Stockholm (TT)

Tre års fängelse – det blev straffet för en ung vårdare som söp sig full på jobbet och sedan tvingade till sig samlag av en gravt funktionshindrad kvinna som han hade ansvaret för.

Den 20-årige mannen var vikarie på ett särskilt boende i norra Hälsingland och var ensam i tjänst under natten då övergreppet skedde.

När personalen kom till jobbet på morgonen den 12 augusti fann man den unge vårdaren naken och berusad i sängen hos en kvinna med grava funktionshinder.

Efter övergreppet hade mannen somnat liggande på kvinnan.

När personalen kom till undsättning var den gravt handikappade kvinnan helt panikslagen och var nära att kvävas av mannen som låg ovanpå henne.

Fick tre års fängelse

Åklagaren yrkade i rättegången i Hudiksvalls tingsrätt på att mannen skulle dömas till sju års fängelse för grov våldtäkt. Men tingsrätten nöjde sig med att döma mannen till tre års fängelse och hänvisar till förmildrande omständigheter, dels att den rättspsykiatriska utredningen som mannen genomgått visar att han lider en mindre psykisk störning och även mannens låga ålder vägs in i domen. Mannen döms även till att betala ett skadestånd på drygt 185000 kronor till den kränkta kvinnan.

TT