Big Brother skapar kris mellan England och Indien

1 av 3 | Foto: Åkte ut Jade Goody visste ingenting om den storpolitiska verkan hennes hån haft i huset. Hon har flertalet gånger kastat ur sig rasistiska påhopp mot filmstjärnan Shilpa Shetty.
NYHETER

LONDON

Dokusåpan Big Brother har skapat en djup kris mellan Storbritannien och Indien.

I går kväll blev bråkets huvudperson utröstad – efter att finansministern krävt det.

Big Brother är årets överlägset största tv-händelse i Storbritannien. Varje rörelse i ”huset” analyseras dagligen i tidningarna.

Men i år har kändis-versionen av programmet orsakat mer kontrovers än någon gång tidigare.

Orsaken är att den indiska filmstjärnan Shilpa Shetty utsatts för mobbning med klart rasistiska undertoner av tre medtävlande. Hon har hånats för sin dialekt, sina matvanor och sitt ursprung.

Drivande i mobbningen var Jade Goody, 25.

– Stick tillbaka till slummen, där du hör hemma, skrek hon vid ett tillfälle.

Har tjänat på parfym

Jade Goody blev känd som dokusåpastjärna och har tjänat miljoner på sitt parfymmärke. Nu tror många att hennes tid i rampljuset är över.

Hennes uttalanden orsakade ett ramaskri. Den brittiska motsvarigheten till granskningsnämnden har fått in 40 000 anmälningar. Jade Goodys parfym har plockats bort från butikshyllor.

Brände Union Jack

Men det var reaktionen i Indien som skiljer veckan händelser från det genomsnittliga dokusåpabråket.

Brittiska flaggor brändes av ilskna demonstranter och finansminister Gordon Brown har ägnat hela sitt pågående besök i landet åt att försäkra indiska medier om att Storbritannien inte är ett rasistiskt land.

”Rösta för tolerans”

Innan utröstningen i går ställde sig Gordon Brown, som ska ta över efter Tony Blair, bakom den brittiska pressens kampanj för att rösta ut Jade Goody.

– Jag förutsätter att tittarna röstar för tolerans, sa han.

Han fick som han ville. 82 procent av tittarna röstade bort Goody.

Jens Kärrman