Fick 4 månaders fängelse – för 11 brott

NYHETER

Åklagare: ”Straffet är för lågt”

Våld mot tjänsteman, vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik, narkotikabrott. Det är några av de elva brott som 28-årige Karlstadbon dömdes till i tisdags.

Dom: fyra månaders fängelse.

– Jag ansåg att han borde fått åtminstone åtta månaders fängelse, säger åklagare Annica Borgerud Kjellsson.

28-åringen orsakade nyligen trafikolycka då han körde på en kvinna vid ett övergångsställe. Han smet från olycksplatsen trots att kvinnan låg till synes livlös på vägen. Efter ett tag ångrade han sig och åkte tillbaka.

Då greps han av polis och åtalades senare för vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik samt grovt obehörigt avvikande från trafikplats.

17 avsnitt i brottsregistret

Förutom de tre brotten i samband med trafikolyckan åtalades 28-åringen för ytterligare åtta brott: stöld, försök till stöld, snatteri, häleri, våld mot tjänsteman, rattfylleri, narkotikabrott samt dopningsbrott. Domen blev fyra månaders fängelse.

Det är inte första gången 28-åringen förekommer i polisens register. Totalt 17 avsnitt går att finna om mannen i brottsregistret.

I juni i år dömdes han till sex månaders fängelse efter stöld. Straffet är ännu inte avtjänat. Han har även dömts till skyddstillsyn för bland annat olaga intrång, snatteri och narkotikabrott.

Är fyra månaders fängelse för elva brott ett rimligt straff?

– Jag tycker också att straffet är aningen lågt. Jag ansåg att han skulle fått åtminstone åtta månaders fängelse.

Hur kommer det sig att straffet blev så lågt?

– Det beror på att flera av de här brotten egentligen är bötesbrott. Snatteri och narkotikabrott leder exempel nästan alltid till böter. Dessutom ägde flera av brotten rum för ganska länge sedan. Strafflängden klingar så att säga av med tiden.

Men våld mot tjänsteman, stöld och grovt obehörigt avvikande från olycksplats är väl allvarliga brott?

– Jo det är de verkligen och i de fallen är påföljden fängelsestraff.

Påverkades domen av att han var tidigare straffad?

– Ja, han har tidigare fått skyddstillsyn som han inte skötte på ett bra sätt. Skulle han ha skötts sig oklanderligt hade han troligen dömds till skyddstillsyn även denna gång.

Kommer du att överklaga domen?

– Nej, det kommer jag inte eftersom tingsrätten var tvungen att beakta att brottsligheten ligger långt tillbaka i tiden samt att brotten begicks innan tidigare domar börjat verkställas.

28-åringen kommer totalt sitta tio månader i fängelse då han ännu inta avtjänat sexmånaderstraffet från en tidigare dom.