Tonårsnazister åtalades för mord

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Två tonårspojkar har åtalats misstänkta för ett mycket brutalt mord på en rörelsehindrad 55-årig man i Upplands Väsby, norr om Stockholm. En tredje pojke åtalas för grov misshandel.

55-åringen misshandlades till döds i sitt hem med sparkar och slag, basebollträ och knogjärn. Den brutala misshandeln skedde vid tre tillfällen från eftermiddagen den 18 juni till morgonen därpå. När mannen troligen var på väg att dö knivhöggs han flera gånger.

– Det är ett extremt våld, jag har aldrig skådat något liknande. Det är vid olika tillfällen och de har haft hur mycket tid som helst att tänka igenom sitt agerande och besinna sig, säger Lars-Inge Franksson, utredare vid Norrortspolisen, till SVT:s ABC.

De mordmisstänkta är medlemmar i Nationalsocialistisk front. I deras datorer har polisen hittat en mängd högerextremistiskt material, filmade misshandlar och mord.

Pojkarna greps när de återvände till brottsplatsen och en polis såg torkat blod på deras skor. I den tekniska bevisningen finns också en film, tagen med mobilkamera, där gärningsmännen misshandlar 55-åringen, varpå de gör Hitler-hälsning.

Publicerad: