Brasiliens värste seriemördare fälld

NYHETER

Misstänks för 42 mord

Foto: Francisco Chagas (till vänster).

Cykelmekanikern som tros vara Brasiliens värste seriemördare har dömts till 20 års fängelse.

41-årige Francisco das Chagas Rodrigues de Brito misstänks ha kastrerat och styckat småpojkar i vidriga sexmord.

Härvan kallas Os Meninos Emasculados, ”de kastrerade pojkarna”, en serie bestialiska sex- och styckmord i delstaterna Maranhão och Amazonstaten Pará med början 1991. Brito greps 2003, och dömdes på onsdagen av en domstol i Maranhão för att ha mördat en 15-åring.

Erkänt

Han har erkänt en del av brotten, och Britos advokat sade att domen inte kommer att överklagas. När de övriga 41 fallen avgörs är oklart.

Han hade kunnat dömas till ett så långt straff som 30 år för mordet på 15-åringen, men domaren tog med i beräkningen att en psykolog vittnat att Brito inte var fullt tillräknelig.

Brito har erkänt att han mördade den 15-årige Jonathan Silva Vieira men sade att han inte mindes några detaljer från händelsen. Han berättade också att han själv utsatts för sexuella övergrepp som barn.

Skulle plocka frukt

Under rättegången vittnade pojkens mor att Vieira skulle plocka frukt tillsammans med Brito den dagen han blev mördad.

Om Francisco das Chagas Rodrigues de Brito fälls för de mord han anklagas för är han den överlägset värste serimördaren i Brasiliens historia. Till och med värre än ”Vampyren från Niteroi”, Marcelo Costa de Andrade som dömdes 1991 för att ha dödat 14 barn i staden Niteroi, nära Rio de Janeiro.

Robert Triches, TT , AP