Serbiska krigsförbrytaren Plavsic ansöker om nåd

NYHETER

”Förhållandena i det svenska fängelset dåliga”

Justitiedepartementet har fått in en nådeansökan för krigsförbrytaren Biljana Plavsic, som avtjänar ett fängelsestraff på elva år på anstalten Hinseberg utanför Örebro sedan juni 2003.

Foto: Biljana Plavsic under rättegången i Haag. Bilden togs i februari 2003.

Brevet är ställt till den tidigare utrikesministern Jan Eliasson och kommer från Bosniens FN-ambassadör MilosM Prica som vädjar om nåd för ”Biljana Plavsic, tidigare president i Republika Srpska”. ”Republiken” är den ena av två autonoma regioner i Bosnien.

I sitt brev som daterats den 6 september framhåller ambassadören att förhållandena i det svenska fängelset är ”dåliga” i jämförelse med de som Plavsic ”upplevde i Haag”, och att hon med anledning av sin dåliga hälsa och ålder, 76 år, borde flyttas till ett fängelse med ”bättre förhållanden”. Ambassadören vädjar även till regeringen att Plavsic bör friges – utifrån humanitära grunder.

Fredsduva

Till nådeansökan, som inkom till justitiedepartementet den 3 oktober, bifogas även ett brev från Michael Djordjevich, som är vd för finansbolaget Monad och tidigare ordförande för den pro-serbiska organisationen Serbian Unity Congress. Där liksom i nådeansökan lyfts även fram Plavsics bidrag till ”att stabilisera Bosnien”, och hennes arbete för att möjliggöra Daytonavtalet som låg till grund fred på Balkan såväl som till Milosevicregimens fall i Serbien. Plavsic framställs närmast som en äldre grånad fredsduva och inte en krigsförbrytare.

Biljana Plavsic dömdes i februari 2003 till elva års fängelse av krigsförbrytartribunalen i Haag för sin ledande roll i förföljelse av bosniska muslimer under kriget i Bosnien 1992–95. Kriget krävde närmare 200000 liv. I juni 2003 fördes hon till Sverige för att avtjäna sitt straff.

Bildt vittnade

I samband med rättegången i Haag vittnade utrikesminister Carl Bildt, tidigare fredssamordnare i Bosnien, till Plavsics förmån och beskrev hennes agerande efter kriget som modigt.

Han fick höra om nådeansökan av svenska journalister i Washington på tisdagen:

– Jag vet ingenting om det.

På frågan om han som regeringsledamot kan behandla hennes nådeansökan, svarade Bildt:

– Det är en god synpunkt, en god fråga som måste ställas.

Du måste kanske gå ut ur rummet?

– Ärendet avgörs av andra i regeringen än jag. Jag vill inte kommentera mer innan jag vet mer, av lätt insedda skäl, sade Bildt som efter sina år på Balkan känner Plavsic mycket väl.

Frågan om nåd handläggs nu av Lars Brandt på justitiedepartementet, som till att börja med kommer att skicka ansökan till Plavsic för kommentar. Sedan beräknas ärendet enligt Brandt ta ”några månader minst” att handlägga. Han vill inte ytterligare kommentera ärendet.

Lars Björk/TT , Lars Pedersen/TT