Ica i krismöte efter köttfärsskandalen

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi vill understryka allvaret”

Efter köttfärsskandalen sätter sig i dag 1 400 icahandlare i ett unikt krismöte.

Uppdrag: Lära sig hur man hanterar kött.

– Vi vill understryka allvaret i det som inträffat, säger Ica:s presschef Staffan Ekengren till aftonbladet.se.

Mötet i Folkets hus i Stockholm i dag är unikt. Aldrig tidigare har landets alla icahandlare samlats på ett liknande sätt. Orsaken är naturligtvis SVT-programmet Uppdrag gransknings avslöjande om kötthantering i fyra stora Ica Maxi-butiker i Stockholmsområdet och i Södertälje.

– Vi kan inte utesluta att detta har hänt också i andra butiker, säger Staffan Ekengren, Ica:s presschef.

Vad kommer att hända på mötet i dag?

– Vi ska gå igenom vilka krav som Ica har på handlarna i de här frågorna. Vi har nolltolerans när det gäller livsmedelssäkerheten.

Har det varit oklart tidigare?

– Det som har hänt är att fyra handlare har gjort stora fel i sin kötthantering. Det är absolut inte samma sak som att alla handlare har gjort fel, men är det så att någon är osäker på våra krav så är det här ett sätt för oss att tydliggöra kraven.

Omprövar medlemskapet

Samtidigt håller Icahandlarnas förbund på att ompröva medlemsskapet för de fyra handlare som avslöjades av Uppdrag Granskning. Det var i deras butiker som gammal köttfärs fick ny, framflyttad datumstämpel, som gammalt kött maldes ner till köttfärs och kött som legat på golvet hamnade i kundernas korgar. Förlorar handlarna sitt medlemsskap innebär det att de tvingas lämna butikerna de i dag driver som egna företag.

– Men där är vi inte i hamn än. Man kommer först att avvakta den polisutredning som pågår, säger Staffan Ekengren.

Hur tror du att kundernas förtroende för Ica har påverkats?

– Det är klart att det här har skadat Ica. Men det är för tidigt att dra några slutsatser om hur vårt varumärke har påverkats. Det finns inga mätningar eller fakta som påvisar det.

Men kunderna har reagerat. Enligt Dagens Nyheter har försäljningen av köttfärs rasat med hälften i vissa butiker. Upprörda kunder har också lämnat tillbaka sina kundkort.

– Det är ett 20-, 30-tal kunder som velat lämna in sina kort. Det är kunder som brukar handla i de butiker som var med i programmet, säger Ellinor Bjennbacke på Ica:s pressjour till aftonbladet.se.

Publicerad: