Nyheter

CIA censurerade Wikipedia

NYHETER

Tog bort känsliga uppgifter

CIA, FBI, AstraZeneca och Vatikanen.

Det är några av de myndigheter, företag och organisationer som ändrat eller tagit bort känsliga uppgifter på internetlexikonet Wikipedia.

– Det är förmodligen någon medarbetare som handlat på eget bevåg, säger Staffan Ternby, informationchef på AstraZeneca.

För att upptäcka oseriösa uppgiftslämnare har de öppna internetlexikonet Wikipedia installerat en så kallad Wikiscanner som kan identifiera från vilken dator ändringarna på sajten gjorts.

Raderade biverkningar

Granskningen visade att ändringar har gjorts från datorer ägda av bland annat CIA, FBI, Vatikanen och Storbritanniens Labourparti men även storföretag som Disney, Wal-Mart och svenska AstraZeneca.

AstraZeneca ska bland annat ha tagit bort en passage om företagets medicin Seroquel där det står att preparatet kan göra tonåringar ”mer benägna att tänka suicidala tankar”, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Det är förmodligen någon enskild medarbetare som handlat på eget bevåg. Det kanske handlar om missriktad lojalitet till företaget, säger Staffan Ternby på AstraZeneca.

Vad kommer ni att göra nu?

– Vi kommer att ta reda på vem eller vilka anställda som gjort ändringarna. Därefter får vi bedömma hur pass allvarlig ändringen är och gå vidare därifrån, säger Staffan Ternby.

Andra ändringar på Wikipedia har gjorts av CIA som ändrat profilen för Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Vatikanen ska ha redigerat uppgifterna om katoliken och Sinn Féin-ledaren Gerry Adams, uppger BBC.

7 000 ändringar

Nyhetsjätten BBC ska, enligt The Times, ha gjort över 7000 redigeringar. En av dem ska ha varit att ändra George Bush mellannamn till ”wanker”. BBC:s chef för interaktiva nyheter, Pete Clifton, försvarar sina medarbetare.

– För varje dåligt exempel finns mängder av okontroversiella ändringar som BBC-personal har gjort för den goda sakens skull, säger han till Wikipedia.

Wikiscanner är utvecklat av en privatperson, teknikern Virgil Griffith, och är tillgängligt för alla internetanvändare.

Virgil Griffith har sagt att han utvecklat tjänsten för att ”skapa problem för de företag och organisationer jag ogillar”.

Mia-Li Hallengren

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter